hurikán

hurikán Zdroj: web

Dva milióny lidí jsou bez proudu. Hurikán Irene "vylidnil" New York i ulice dalších velkých měst

Hurikán Irene udeřil v plné síle v nejobydlenějších oblastech východního pobřeží USA. Úřady nařídily evakuaci zhruba dvou miliónů lidí, z toho asi 370 tisíc v New Yorku.

Živý přenos z kamery umístěné v 16. patře budovy na středním Manhattanu:

Watch live streaming video from breakinglivenow at livestream.com

Silný vítr a déšť postihly velká americká města na východním pobřeží v noci ze soboty na neděli. Počasí by se mělo začít zlepšovat až v neděli po poledni místního času, kdy se hurikán posune ještě více na sever a pravděpodobně se změní v silnou tropickou bouři.

 

Část Newyorčanů příkaz k evakuaci uposlechla a evakuační zóny opustila, jiní novinářům řekli, že nemají kam jít a zůstávají proto ve svých bytech. Úřady určená místa pro evakuované využilo pouze asi 1400 lidí, ostatní zřejmě odjeli k příbuzným či do hotelů.

 

Manhattan, kde jsou plné ulice lidí i aut 24 hodin denně, je vylidněný. Lidé na Twitteru píší, že město působí jak na záběrech z hororu nebo katastrofického filmu. Tweety týkající se hurikánu opatřují americké úřady i sami uživatelé hashtagem #irene.

 

Ne všichni ovšem ztratili smysl pro humor. Například tato restaurace slibuje zákazníkům, že zůstane otevřená až do chvíle, kdy vítr sfoukne písmena z cedule (via Twitpic):

 

Best #Irene Sign Thus Far...... on Twitpic