Poštovní muzeum

Poštovní muzeum Zdroj: postovnimuzeum.cz

Pošlete se po vodě až do muzea pošty

Takzvané Poštovní muzeum se nachází ve Vyšším Brodě, kudy protéká řeka Vltava, a tím pádem tudy projíždějí touto dobou i vodáci. Proto se naskýtá jedinečná možnost, jak se do této destinace dostat.

Muzeum je umístěno v budově cisterciáckého kláštera ze 13. století, a to zejména proto, že v této oblasti byla poprvé na českém území uvedena do provozu koněspřežní železnice, která způsobila revoluci v dopravě a měla podstatný vliv na rozvoj poštovního průmyslu.

 

Až uvážete své lodě ke břehu a osušíte se, čeká na vás krásná prohlídka a její rozsáhlá expozice. V ní uvidíte dějiny poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od roku 1526 do současnosti. Takové kvantum vzpomínek se vměstnalo na obrovskou plochu 1800 metrů čtverečních.

 

Zdejší muzeum se díky této ploše může pochlubit největší sbírkou kočárů a vozů z devatenáctého století. Dále uvidíte různé stejnokroje neboli uniformy pošťáků, vývěsní štíty, pokladny, schránky, telefonní či telegrafní přístroje či podobu pošt, jež se za ta léta opravdu měnila. To vše v prostorách pozdní gotiky, renesance, a dokonce i načechraného baroka.

 

 

V letním období je připraven speciální program pro malé pošťáky, kteří si zahrají na detektivy a během dospělácké prohlídky budou muset v celém areálu, jenž především v pozdních hodinách díky své historické struktuře působí opravdu strašidelně, najít všechny ukryté postavičky ze slavného Čtyřlístku. Muzeum malé hosty přímo prosí, aby postavičky našli a pomohli je tak vrátit zpět na zámek, kam patří. Ti nejmenší vodáci do šesti let si užijí historii poštovnictví zdarma, studenti a důchodci pak za dvacet korun a dospělí zaplatí padesát. Otevřeno je každý den až na pondělí, protože řeka je nevyzpytatelná a bůhví, kdy se uráčí vás na místo donést. Tak tedy „ahóóój“ ve Vyšším Brodě u pošťáků.

 

Poštovní muzeumFather Friendly - malé do článkuFather Friendly - malé do článku|Reflex.cz

Vyšší Brod

38278