Věznice Halden

Věznice Halden Zdroj: archiv autora

Věznice Halden
Věznice Halden
Věznice Halden
Věznice Halden
Věznice Halden
11
Fotogalerie

Superfešácký kriminál v Norsku. Podívejte se na fotografie. Bude v něm i masový vrah Breivik?

Nejlépe vybavenou a podle všeho nejluxusnější věznici na světě má Norsko. Jmenuje se Halden, byla slavnostně otevřena (samotným králem Haraldem V.) v dubnu loňského roku, stála v přepočtu kolem 400 milionů korun, je pro 252 vězňů a podle některých informací by měl zde příštích 21 let (takový je nejvyšší možný trest v této skandinávské zemi) strávit i masový vrah Anders Breivik. Podívejte se na tento fešáčký kriminál.

Ve vězení Halden tvoří polovinu hlídačů ženy, většinou chodí zaměstnanci ostrahy beze zbraně, vězňům jsou k dispozici kuchyňky či koupelny. Na celách mají televizory s plochou obrazovkou, knihovnu, lezeckou stěnu, dokonalé zdravotnické středisko, mohou cvičit, půjčovat si knihy, CD a DVD. Samozřejmostí je trasa na venkovní běhání, hřiště, posilovna a odborně vyškolený personál prakticky na všechno. A například na zdech najdete kresby norského street umělce Dolka (jeho tvorba připomíná slavného Banksyho), za které bylo zaplaceno v přepočtu skoro 30 milionů korun.

 

Norové argumentují tím, že jejich humánní vězeňství nevede k recidivě pachatelů. Například do dvou let se vrací do norských kriminálů pouze dvacet procent bývalých vězňů, zatímco ve Velké Británii či USA je to mezi 50 až 60 procenty vězňů.


Na druhou stranu se i část norské veřejnosti podivovala nad tím, že vězení Halden je vybaveno luxusněji než některé jejich domácnosti.