Hamr

Hamr Zdroj: Archív autora

Rozluštili jsme za vás, co je to Buškův hamr u Trhových Svinů

Tato malebná chaloupka se nachází zhruba jeden kilometr jihozápadně od Trhových Svinů na toku Klenského potoka jižně od Českých Budějovic v podhůří Novohradských a Slepičích hor. A cože přesně je to ten Bužkův hamr?

Ať toto místo díky směsici podivných názvů zní sebedivněji, Buškův hamr je jen kovárna na vodní pohon, která byla založena v roce 1780 v těsném sousedství mlýna na kostní moučku. Tento hamr je jedním ze tří zachovalých funkčních hamrů na území České republiky a zdejší unikátní dubový buchar, jemuž se přezdívá kobyla, je ovšem se svou hmotností kolem 300 kil v republice bezesporu největší. Dokáže vyvinout kovací rychlost až 150 úderů za minutu a to je i na dnešní poměry opravdu slušný výkon.

 

Od třináctého srpna zde navíc pořádají třetí ročník Kovářských dnů, které návštěvníkům předvedou um kovářského řemesla. Krom kování bude na „kovomlýně“ k vidění i jarmark, divadlo pro děti, šermířské souboje či tradiční folklórní vystoupení. Počasí na jihu by o víkendu mělo být ideální, a i kdyby ne, tak pořádný kus kováře přece není z cukru, aby pro pár kapek nevytáhl paty z domu.

 

 

Vstupné na prohlídku hamru je na drsné kováře až překvapivě lidové. Děti a senioři zaplatí dvacet pět korun a dospělí padesát. Sběratelé turistických známek budou také potěšeni svým úlovkem s označením 352.


Po celé prázdniny si navíc můžete prohlédnout originální historické pohlednice Trhových Svinů či si zakoupit jejich reprodukce. Pro ty, jimž kování nebude stačit, je hned za humny naučná stezka. Jen pozor na klíšťata, kterých je tento rok v jižních Čechách opravdu až až. Jídlo si tentokrát musíte zabalit s sebou, možná vás nechají v kovářské peci opéct buřtíky.