Anonymous

Anonymous Zdroj: Vincent Diamante, CC BY SA

„Zabijte Facebook!“ Útok na sociální síť proběhne 5. listopadu. Pokud někdo nehackoval hackery

„Ať jste angažovaný člověk nebo chcete jenom bránit informační svobodu, připojte se k naší věci a zabijte Facebook,“ vyzývá hackerská skupina Anonymous ve svém prohlášení. 5. listopadu zaútočí na největší sociální síť s jediným cílem: zničit ji.

Spolčení angažovaných hackerů Anonymous zveřejnilo prohlášení, ve kterém Facebook obviňuje z toho, že prodává soukromé informace o svých uživatelích světovým vládám - včetně totalitního režimu v Sýrii – a soukromým firmám. „Nejste v bezpečí před nimi ani před žádnou vládou,“ stojí v prohlášení. „Jednoho dne se ohlédnete zpět a uvědomíte si, že to, co jsme tady udělali, je správné, a poděkujete vládcům internetu – nechceme vám ublížit, ale zachránit vás.“

 

 

 

Na jednu stranu je skutečně naivní se domnívat, že Facebook je nejlepší přítel člověka. Facebook je především soukromá firma, jejíž akcie míří na burzu, a jejímž hnacím motorem je tak pochopitelně zisk. Stejně tak naivní je ovšem domnívat se, že nejlepší přítel člověka je ten, kdo ho chce „zachránit“ před ním samým. A to ať už se pátým listopadem a ikonickou maskou ze zfilmovaného komiksu Alana Moorea V jako Vendeta odvolává na anglického teroristu Guye Fawkese, který se 5. listopadu 1605 pokusil o atentát na protestantského krále Jakuba I a členy parlamentu ve Westminsterském paláci, nebo ne.

 

AnonymousAnonymous|archiv

 

A je tady ještě jeden úhel pohledu. Anonymous zastává roli anarchického protihráče, který se staví proti současnému NWO, novému světovému řádu, jako ho sám definuje. Z povahy věci má proto Anonymous archetepální modus operandi obrátit řád v chaos. Ze stejného důvodu jsou Anonymous decentralizovaní; pro komunikaci s veřejností využívají několik twitterových kanálů, z nichž některé jsou v současnou chvíli v rozporu se druhými.

 

 

Například kanál @anonops už stačil vydat protiprohlášení, podle něhož je prohlášení zveřejněné na Youtube výplodem nějakého pomateného amatéra, který nemá se skutečnými Anonymous nic společného. Ve stejném smyslu se vyjádřil zástupce Anonymous pro internetový server Gizmodo. Jak ale zjistit, kdo patří k pravým Anonymous a kdo k falešným, když jsou všichni anonymní? „Chaos vládne,“ jak říká absurdní mluvící liška v Trierově Antikristovi. Ale protože sichr je sichr, „připravte se na den, který se zapíše do dějin. 5. listopad 2011. Jsme Anonymous. Jsme legie. Neodpouštíme. Nezapomínáme. Očekávejte nás.“ Česká sekce už vylepuje samolepky na tramvajové zastávce na Letné:

 

AnonymousAnonymous|Darek Šmíd