Psy

Psy Zdroj: Archív

Proč chtějí v čínském Ťiang-menu zabít přes 30 000 psů najednou?

Město Ťiang-men na jihu Číny se potýká s nevšedním problémem. Jeho představitelé vydali příkaz k likvidaci všech psů ve městě. Důvod je prostý – počet jejich chorob se vyšplhal příliš vysoko.

Mít v domácnosti psa bude tedy od 26. srpna tohoto roku zakázáno. Nařízení ovšem rozpoutalo velikou vlnu emocí a odporu. Ve městě a jeho postižených čtvrtích žije na třicet tisíc psů, jejichž majitelé je evidují. Ti se brání tím, že by vláda měla poskytnout jiná, humánnější opatření než jejich vyvraždění.

 

Povoleni a ušetřeni budou jen hlídací psi, kteří hlídají nejlépe továrnu minimálně za pět miliónů jüanů (14,25 miliónu korun). Místní tisk upozornil, že tyto kroky jsou preventivní a nezbytné pro záchranu města. Nemoci, které psy přenášejí, mají údajně na svědomí čtyřicet dva mrtvých z celkových čtyř miliónů obyvatel.

 

 

„Jde o prevenci proti blechám a jiné havětí, která ohrožuje prostřednictvím psů širokou veřejnost. Chceme zajistit bezpečnou budoucnost našemu obyvatelstvu,“ citoval deník jednoho ze státních zmocněnců. I přes silný odpor obyvatel úřady ujišťují, že před každým utracením bude sepsána s majitelem dohoda a pes bude zabit tou nejhumánnější metodou, která je úřadům známa..