Davy

Davy Zdroj: Profimedia.cz

Svět bude mít sedm miliard obyvatel v první polovině března 2012

Na naší planetě bude žít v první polovině března příštího roku už sedm miliard obyvatel. Alespoň pokud přesně vyjdou propočty demografů. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se tak nemělo stát.

Velmi podrobné informace, jak přesně přibývá počet obyvatel světa, najdete na americké internetové adrese http://www.census.gov/population/international/data/idb/worldpopinfo.php Podle těchto propočtů expertů bude mít naše planeta 1. března příštího roku 6 997 564 595 obyvatel. A k 1. dubnu (to není skutečně žádný aprílový žertík) 7 004 110 246. Lidstvo tak prolomí další bájnou hranici.

 

 

Kromě jiného demografové také spočítali, že za jednu vteřinu se na světě narodí v průměru přes čtyři děti a číslo uvádějící zemřelé za sekundu je 1,8. Za rok se tak v současnosti narodí přes 134 milionů dětí a necelých 56 milionů lidí zemře.

 

A údaje o počtu obyvatel jednotlivých zemí svědčí o tom, že převaha Asie pořád narůstá. Ke konci roku 2010 měla Čína 1,37 miliardy obyvatel a Indie 1,2 miliardy (ta čínskou supervelmoc v lidech brzy dožene). Na třetím místě jsou USA, ve kterých oficiálně žije 312 milionů lidí (to je zcela aktuální údaj). Následuje Indonésie s 246 miliony, Brazílie s 203 miliony, Pákistán 187, Nigérie 166 a Bangladéš 159 milionů. Přes 100 milionů se loni přehouply Filipíny a například takové země jako je Etiopie (což se v Česku většinou ani netuší) či Vietnam, už dnes mají přes 91 milionů obyvatel. Ne všechny tyto údaje jsou ale naprosto přesné, dá se počít i s určitými odchylkami podle toho, jakým způsobem sledování počtu obyvatel v jednotlivých zemích probíhá.

 

Česká republika měla podle našeho statistického úřadu na začátku tohoto roku 10,5 milionu obyvatel a řadí se v tomto směru asi na osmdesáté místo světového řebříčku.