Den tanků

Den tanků Zdroj: vhu.cz

Vezměte holky a vlezte s nimi do tanku

Řeč je o nejmladší součásti Vojenského historického ústavu Praha, tedy o Vojenském technickém muzeu v Lešanech, jehož expozice je opravdu bohatá. Její úplný výpis najdete na stránkách ústavu, vidět exponáty naživo je však nepopsatelné.

Od roku 1996, co muzeum v Lešanech návštěvníkům slouží, je vstup zdarma. Muzeum jde tak po vzoru například Washingtonu, D.C., který má vstup do všech muzeí zdarma. To ovšem vůbec neznamená, že muzeum má o něco méně co nabídnout. Mimo jiné je toto místo stálým domovem růžového tanku Davida Černého, jenž by holčičky jistě nadmíru potěšil.

 

Ve stálé expozici najdete více než sedm set historických tanků, kanónů, motocyklů či obrněných vozidel apod. Všechna technika by se do hal nevešla, a tak jsou některé stroje zaparkovány na volném prostranství či pod přístřešky. Největší událostí za rok bývají v muzeu bezesporu tankové dny, které jsou letos naplánovány na sobotu 27. 8. Určitě si je nesmíte nechat ujít. Jen si nezapomeňte špunty do uší. Tanky se nezdají, ale umějí pořádně nahlas prdět. Že z nich lítají tuny bahna, snad zmiňovat nemusím.

 

 

Muzeum však není ani omylem jen pro kluky. Stejně tak, jako najdeme dámy u armády, i malé princezny v tomto prostředí na chvíli zjistí, že manžel Barbie, Ken, je opravdu méně fascinující než tyto obrovité stroje, z nichž nejeden zažil válku a ostrý boj. Aby toho nebylo málo, muzeum stojí na území bývalé pobočky koncentračního tábora Flossenbürg. Možná i proto je zde tolik specifická, nezapomenutelná atmosféra. Tak tedy hurá do tanku i v sukénce a s culíky.

 

Father Friendly - malé do článkuFather Friendly - malé do článku|Reflex.cz

 

Vojenské technické muzeum
Lešany u Týnce nad Sázavou
telefon : 973 226 911