Nokia

Nokia Zdroj: Profimedia.cz

Nokia to balí? Výrobce telefonů zavírá obchody po celém světě

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia se potýká s prekérní situací. Od chvíle, co se na trh dostal iPhone, se snaží o vyrovnání skóre. Nevychází to a Nokia nyní zavírá obchody v Británii, USA i v Japonsku a ruší dokonce i své e-shopy.

 

Své současné rozpoložení nazývá Nokia restrukturalizací. Jinými slovy může jít ale stejně tak o oddalování krachu. Od nástupu iPhonu nebyla tato značka, do té doby naprostá jednička na trhu, vůbec schopna applovskému chytrému telefonu konkurovat. S každým upgradem Apple zasazoval Nokii další ránu.

 

 

Nokia už zavřela on-line obchody ve Španělsku i ve Francii a podobný osud potkal e-shopy a obchody i v USA a Velké Británii. V USA se plánuje on-line prodej přes síť Amazon. V Británii si pak Nokia nechá jednu jedinou kamennou prodejnu, a to na letišti Heathrow. On-line obchod pak zajistí externí společnosti. V Japonsku se také balí. Až na výjimku s luxusními mobily Vertu, kterým v Japonsku Nokia zajišťuje záruční opravy. Jakmile však vyprší poslední záruka na Japonských ostrovech, i tento servis Nokia zabalí.

 

Zdá se, že místo toho, aby Applu vzala lopatu, kterou jí iPhone vykopal hrob, a vzala ho s ní po hlavě, si Nokia začala raději rovnou vyrábět rakev.