101

101 Zdroj: Youtube.com

Likvidační reality show dobývá Ameriku na 101 způsobů

Jmenuje se to „101 způsobů, jak vyletět z kola ven“ (101 Ways to Leave a Game Show) a nejde v tom o nic jiného, než o likvidaci soutěžících. Tedy pod rouškou vědomostní soutěže.

 

Stejně jako sledujeme závody Formule 1 s nevyřčenou nadějí, že se na trati semele něco hrozného a kolize v uširvoucí rychlosti vyšle nablýskaná autíčka v saltech a ohni vstříc mantinelům, tak jsou na vědomostních reality show divácky nejvděčnější hrozivé prohry, při nichž si soutěžící splete Giovanniho Angela Braschiho s Barnabem Niccolò Mariou Luigi Chiaramontim a zmasakruje tak jakoukoliv svou šanci přijít ke dvěma stům tisícům korun a poukázce na pět kafí zdarma. Britská reality show 101 Ways to Leave a Game Show ořezala tenhle koncept až na kost a přichystala svým soutěžícím prohry grandióznější než kdejaký smrťák na formulích.

 

 

Ten, kdo v soutěži vyhraje, je nudař - prostě si sebere svých deset tisíc liber a jde domů; veškerá pozornost se soustředí na toho, kdo prohraje, ten je opravdovou hvězdou. Bude totiž trpět. A utrpení je tahák. Proto je těm, kdo odpoví špatně (na otázky, které mají víc správných, ale jen jednu špatnou odpověď), přichystán exitus následujících kadencí:

 

Koule zkázy – soutěžící je přikurtován k ocelové kouli a svržen s ní do vody z převeliké výšky

 

 

Tančící vrak – soutěžící jsou posazeni do automobilů; s tím, kdo odpoví špatně, se automobil rozjede, najede jedním kolem na rampu, rampa exploduje a automobil v rychlosti havaruje

 

Lidský kanón – soutěžící jsou napěchování do kanónů… pointa je nasnadě.

 

 

 

Likvidací je dohromady sto jedna a soutěžící v nich nemine možnost proletět zdí, nechat se vystřelit obráceným bungee jumpingem do oblak nebo se proletět nad Buenos Aires zavěšen za nohu pod helikoptérou. Po úspěchu ve Velké Británii se teď na svět hrne americká verze show s premiérou 21. června.

 

K ideálnímu formátu reality show, v níž už se bude konečně odehrávat fyzická likvidace soutěžících, to má pořád ještě daleko, zato odpověď na otázku „proč jsme se coby lidstvo pořád ještě nevydali ke hvězdám jako pořádná vyspělá civilizace a místo toho se pořád ještě plácáme na Zeměkouli“ je zase o něco blíž.