Escherichie Coli

Escherichie Coli Zdroj: Profimedia.cz

Konečně víme, co stojí za šířením zmutované smrtící bakterie

Každou chvíli je z šíření krvácivého průjmu podezřelá jiná poživatina. Podezření už bylo vysloveno i ve vtipu: Potraviny vážně ohrožují zdraví. Ale jako bychom se báli říct to naplno: Zprávy o nebezpečné nemoci jsou podle všeho jen drastickou kampaní proti obezitě.

 

PerpleX FinálníPerpleX Finální|Reflex.cz

 

Vedou k tomu všechny indicie. Před lety byla testovací kampaň namířena proti kuřecímu masu (ptačí chřipka), před dvěma roky pak trefněji proti vepřovému masu (prasečí chřipka). Chybou těchto kampaní ovšem bylo, že při spotřebě lze jeden druh masa snadno nahradit jiným. Efekt se tedy zcela vytratil.

 

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že tuto hypotézu vyvrací původní podezření, že za nákazou jsou španělské okurky. Omezením konzumace zeleniny těžko omezíme obezitu. Jenže ono nezůstalo u okurek. Podezření přeskakuje z jedné potraviny na druhou. A o to právě jde – nejistota, že nakazit se můžeme z jakéhokoliv jídla.

 

Vzhledem k tomu, že „domovským přístavem“ bakterie Escherichia Coli je tlusté střevo teplokrevných živočichů, pak samozřejmě podezření padlo i na maso. Bylo vydáno varování hlavně před tatarákem a nesprávně připravenými hamburgery. A jsme doma.