Integrace v Německu

Integrace v Německu Zdroj: Profimedia.cz

Kromě smrtelného průjmu trápí Němce integrační test. Žádná berlínská zeď prý nebyla

Video z ankety našich západních sousedů, jenž se objevilo na YouTube, vzbudilo mezi Němci smíšené pocity. Někteří jsou opravdu pobouřeni, někteří se jen baví. Mladý imigrant, jenž byl na ulici moderátorem osloven k zodpovězení pár otázek do ankety simulující integrační test, rozpůlil během dvou týdnů Německo. Nepotřeboval k tomu ani berlínskou zeď, která mimo jiné podle jeho slov nikdy neexistovala.

Do společnosti se prý integruje tím, že svou ženu nezmlátil už dva měsíce. Se sousedy také začal pít pivo místo své oblíbené vodky. Za hlavní město země po dlouhém váhání označil Lucemburk a na dotaz o berlínské zdi osočil moderátora z toho, že na něj vytahuje samé chytáky a chce ho jen zesměšnit. Žádná zeď totiž Němce prý nikdy nerozdělovala. Těmito a dalšími odpověďmi mladík opravdu šlápl německé společnosti na kuří oko.

 

Ta se teď bezhlavě pře o to, zdali mají osmadvacetiletého imigranta rovnou vyhostit, nebo mu naopak zařídit v televizi vlastní pořad (asi jako varovný signál). Diskutéry rozhořčuje, že člověk, který ani zdaleka nevypadá jako Němec, pro Němce má nevyslovitelné jméno Tedros Teclebrhan, a navíc disponuje těmito „znalostmi“ a laxním vztahem k zemi, kde žije, má vůbec právo na německé občanství. Takových případů je podle Němců nespočet a dělají Německu jen ostudu. Německo se netají tím, že poslední dobou silně řeší otázku o selhání integrace svých menšin.

 

 

Situace se pochopitelně dostala do jiného světla po zjištění, že Tedros je komik a celé video udělal jako svůj skeč, aby poukázal na předsudky Němců vůči imigrantům. V podstatě je to takový německý Borat z Afriky. Takový úspěch svého gagu ale rozhodně nečekal. Videem nechtěl Tedros pouze pobavit, ale přispět s ním k celonárodní diskusi. Podobná, i když ne tak vyhraněná, se ostatně odehrává i u nás. Jedna věc je, že ať člověk přišel odkudkoli s jakýmikoliv zvyky, svou ženu by v Česku bít neměl; měl by ale také vědět, kdo to byl Karel IV.? Já jen aby pak ten otazník za větou „Kde domov můj?“ neměl skutečně neznalý charakter.