American Pie

American Pie Zdroj: Movieweb.com

Moje matka má o 30 let mladšího milence. Je to zvrácené?

Milá Alex, milý Honzo, obracím se na Vás s problémem, který mě vnitřně neskutečně sžírá. Nejedná se kupodivu o mého partnera, ale o mou matku, které je 48 let a se kterou vzhledem k tomu, že ještě studuji, stále bydlím. Otec se od nás odstěhoval před pěti lety, když se naši rozvedli. Od té doby se matka začala stýkat se stále mladšími partnery. Začalo to pětatřicetiletými a nyní chodí s klukem, který je mladší dokonce o 30 let. Nedokážu se nad to povznést a něco jí zakazovat mi přijde absurdní. Musím podotknout, že jsme spolu měly vždy velmi dobrý vztah, který se však kvůli jejím „kolouškům“ rapidně zhoršil. Nechápu ji a přijde mi to zvrácené. Nebo jsem moc staromódní? Prosím poraďte. K.

 

 

Malé děti nenechají spát, velké nenechají žít,“ říká jedno židovské přísloví. A protože Vy jste už vyrostla, tak byste byla radši, kdyby Vaše matka každou noc klidně spala (a nanejvýš sama v posteli v tichosti masturbovala), než aby si za zdí Vašeho pokoje s mladými muži život užívala.

 

Ano, každé dítě by si přálo, aby jeho rodiče už nesouložili, mnoha dětem bývá při představě souložícího rodiče značně nevolno. Děti jsou velmi zlomyslná stvoření, která dělají všechno pro to, aby rodičům překazila sex – když jsou děti menší, lezou rodičům do ložnice nebo chodí pozdě spát, když jsou větší, nechtějí se od svých rodičů dlouho odstěhovat a místo toho doma překážejí, dělají nepořádek a ještě si jim troufají mluvit do života.

 

 

Víte, Vaše matka se nachází v dost prekérní situaci. Táhne jí na padesát, manžel jí utekl při nastupující menopauze – tedy ve velmi složitém období života ženy – a ona již pět let nahání mladé „koloušky“, protože si jednak chce ještě něco rajcovního užít. Nahání je zřejmě také z nouze – protože žádný starší muž ji vlastně ani nechce.

 

Vy sama správně tušíte, že zakazovat matce milence je poněkud absurdní, a věřte, že je to i velmi sobecké. Vaše matka má právo si užívat, s kým ona bude chtít a jak dlouho bude chtít (i když, pravda, čím bude Vaše matka starší, tím víc peněz ji mladí milenci budou stát, tudíž záleží také na tom, jak vysoké má konto).

 

Poradila bych Vám proto jediné – hleďte se od maminky co nejdříve odstěhovat. Dopřejete jí konečně pořádné soukromí pro milostné avantýry a Vy se v novém prostředí (ať už na studentské koleji, či v podnájmu) budete moci více soustředit na svůj vlastní milostný život, který jste možná pod maminčiným dohledem neměla tak pestrý, jak byste si sama přála.

 

A věřte, že po odchodu z domova se Váš vztah s matkou zase upraví a Vy se zbavíte i sžíravého pocitu, který vůči ní nyní chováte a jenž je ve Vašem věku naprosto normální – neboť jak řekl Sigmund Freud: „Každý z nás dospěje ke ztrátě iluzí, které choval v mládí o svých bližních.“

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

 

 

 

Jsou tam dvě otázky: zda jste staromódní a zda je to zvrácené. Tedy pro zjednodušení: není to zvrácené a nejste staromódní. Tentokrát jsem to nevydržel a využil toho, že Alex je pilnější a píše s předstihem, a četl jí přes rameno. Správně tam poznamenává, že představa souložících rodičů se dětem nelíbí. Je to v lidech prostě nějak zakódované. Jen bych dodal, že se nám to nelíbí, ať už si představíme jakýkoli jejich intimní styk. Nechal bych na nějakém sociobiologovi, aby vysvětlil, proč nám ta představa tolik vadí. V dobách tradiční společnosti, když byli lidé namačkáni na noc v jedné místnosti, viděly zřejmě děti ledacos a nejspíš se to tak nebralo. My jsme dnes hodně přecitlivělí a ze všeho děláme problém.

 

Nejste tedy staromódní, spíše v něčem novomódní, pokud si mohu dovolit novotvar. Řešíte sex, zatímco za starých časů by ho nikdo moc neřešil, prostě by ho dělal.

 

Vždycky mě dojme, když jde bulvár do kolen, když nějaké celebritě je při vystupování z auta vidět kousek kalhotek nebo jiné celebritě vykoukne z šatů zhruba 27 procent povrchu prsní bradavky. A pak že máme dobu sexuální nevázanosti. V baroku měli obrázky kojících madon v kostelích a nic se nedělo. Ale to jsem odbočil.

 

Pokud jde o druhou věc, jestli se má maminka tahat s koloušky. K tomu lze jen dodat, že po tom nikomu nic není, pokud to nepůsobí nějaký jiný problém. Mám pocit, že Demi Moore je ročník 1962 a Ornella Muti hrála ve filmu Nejkrásnější manželka v roce 1970, když jsem chodil do školky a miloval jistou Radku z téže školky. Dnes je rok 2011 a Ornella je i pro mě pořád úžasná a věřím, že i pro mnoho o dost mladších. Další fantazie nechávám teď raději stranou.

 

 

Záleží samozřejmě na kontextu. Kdyby nějaké ženě bylo 48 a za sex s koloušky by si platila, není to ono. Stejně jako kdyby někdo někoho jen využíval. Pokud je to spontánní, mohu k tomu jen říci, že se vám může v době, až vám bude 48, stát přesně to samé. Žijeme v 21. století, tohle není žádný věk. Ve viktoriánské době ženy často umřely ve věku kolem třicítky při nějakém ze svých četných porodů, tak to nikdo nemusel řešit. Dnes to řešit musíme, žijeme (většinou) dost dlouho a chuť na sex u mnohých neustává. Nechte to plavat A až to půjde, odstěhujte se do vlastního.

JAN JANDOUREK