keňan

keňan Zdroj: Youtube.com

Sedmnáctiletý Keňan staví helikoptéru z odpadků západního světa

Ideálem konzumní společnosti je stav, kdy už si nemusíte nic vyrábět a pouze nakupujete. Afrika má k takovému ideálu - stejně jako ke konzumní společnosti - dál než Věci veřejné k Rychlým šípům. Proto tam mohou vznikat pozoruhodné věci.

 

Zpráva o Josephovi Omwoyovi, sedmnáctiletém Keňanovi, který se vrhnul do výroby něčeho, co si nejlepší kamarádi lídrů „vyspělých zemí“ kupují za státní peníze, není zdaleka ojedinělá. Médii už dříve stačila proběhnout informace o chlapci, který v Africe vybudoval vlastní větrnou elektrárničku, další keňský rodák Gabriel Nderitu si z věcí nalazených na skládce postavil vlastní (takřka funkční) letadlo s motorem o čtyřech tisících otáčkách za minutu a na serveru Afrigadget.com najdete vynalézavce, kteří dávají z odpadního materiálu dohromady celé lodě, na nichž vyrážejí chytat ryby do širého moře. Výrobním materiálem je přitom zpravidla to, co už bylo jednou zpracováno; konzument západního světa tomu říká odpadky. V Africe se na to dívají trochu jinak a staví z toho vrtulníky.

 

 

 

 

Nikdo netvrdí, že Omwoyovův vrtulník z harampádí někdy vyletí do vzduchu bez asistence půl metráku dynamitu. Omwoyovův vynález už je ale daleko za hranicí běžné bizarní zprávy; stává se součástí nového povědomí o Africe, která už díky podobným informacím není jen tím kontinentem, kde je hladomor, tím kontinentem, kde je ženská obřízka, tím kontinentem, kde Madonna adoptuje sirotky, tím kontinentem, který ve vší tichosti kolonizují Číňané, zatímco tam Bono Vox pořádá kontraproduktivní charitativní koncerty… ale stává se tím kontinentem, který má vůli i prostředky vyrábět, tvořit a budovat na úrovni obyčejného člověka; paradoxně z odpadků západního světa, jehož běžný člověk stejnou vůli ve světě konzumního nonstopu ztrácí - uchlácholen libými pocity z nákupu budoucích odpadků... respektive stavebního materiálu, jak by tomu harampádí řekl Joseph Omwoyo.