Oprah Winfrey

Oprah Winfrey Zdroj: Profimedia.cz

Slavná Oprah to balí. Na co se teď bude dívat čtyřicet miliónů Američanů?

Zdaleka nejpopulárnější americká moderátorka Oprah Winfreyová se po pětadvaceti letech ukončila svou talk show. Poslední repríza by se měla vysílat 9. září tohoto roku. The Oprah Winfrey show, jak se pořad nazývá, se poprvé vysílal 8. září 1986. Od té doby stihla královna obrazovek dobýt 145 televizních stanic po celém světě. Jen ve Spojených státech ji sleduje kolem 42 miliónů diváků.

Winfreyové se musí nechat, že zcela předělala způsob rozhovorů s celebritami. Její intimní přístup a určitá nadřazenost, která těží z její temperamentní povahy zabrala na leckterou známou tvář. Její razantnost, která dává dost najevo, že je často mnohem větší celebritou ona sama než zpovídaný, také kolikrát sehrála důležitou roli.

 

Například z Michaela Jacksona kdysi Oprah vytáhla informaci o tom, že trpí chorobou blednutí kůže. Herec Tom Cruise v roce 2005 zase velice slavně oznámil svou lásku ke Katie Holmesové, když při tom poskakoval na gauči. V této show je na denním pořádku, že na sebe celebrity svěřují pikantní a exkluzívní informace. K Oprah mají opravdu důvěřivý a uvolněný vztah, jako by šly stovky miliónů diváků z celého světa stranou.

 

 

 

I diváci si přišli na své, když jim v roce 2007 v jednom dílu věnovala auta. Se slovy „Dostáváš auto! Dostáváš auto! I ty dostáváš auto! Každý dostáváte auto!“ věnovala všem 276 divákům ve studiu nové vozy v hodnotě sedmi miliónů dolarů. O lepší reklamě než takto obdarovat své obecenstvo jsem neslyšel.

 

 

Všeobecně se má za to, že pětapadesátiletá Winfreyová vytvoří zcela novou talk show na televizním kanále The Oprah Winfrey Network, který připravuje se společností Discovery Communications. Jeho start byl však již několikrát odložen a jeho mluvčí odmítal cokoli komentovat.

 

Winfreyová má ve Spojených státech nepopsatelný vliv na veřejné mínění. Knihy, které ve svém pořadu doporučila, se pravidelně stávaly bestsellery. V poslední prezidentské kampani také aktivně podporovala prezidenta Baracka Obamu a podle odhadů mu vynesla více než milión hlasů. Také byla označena za nejbohatšího Afroameričana minulého století. Svého času byla vůbec prvním miliardářem černé pleti.

 

 

Když ve čtvrtek Oprah točila svůj poslední díl, i přes obrazovku se dala vycítit atmosféra ve studiu, jež by se dala krájet. Lidé jako by čekali do poslední chvilky, jaké přijde překvapení. Že jejich milovaná Oprah nakonec oznámí, že to byl vtip a nekončí. Když nic takového nenastalo, stále čekali na zázrak. Že by přišel Elvis… cokoliv. Ale ne. Oprah to vzala ve velikém stylu. Nepozvala si žádné hosty, ti seděli v publiku. Bylo to jen a jen o ní, a jak sama řekla, o jejích nejbližších – divácích. Žádná auta se nerozdávala, žádní skvělí hosté. Jen prostor pro první dámu americké televize, aby se rozloučila. Pro Američany teď slovo Oprah zní jako bájná opera.