planety

planety Zdroj: Profimedia.cz

Vesmírem se potulují planety utržené ze řetězu. Oběžná dráha je "out"

Možná jsme se s tím vyexkomunikováním Pluta z kategorie planet přece jenom unáhlili. Když jste tak chytří, brblá si teď asi na okraji solárního systému Pluto, tak jak to, že se kolem vás vesmírem kutálejí planety, které nemají dokonce ani oběžnou dráhu?

 

A astronom David Bennett dává Plutu za pravdu; v centrální oblasti Mléčné dráhy objevil planety, které mají sice velikost Jupitera, ale nemají žádné Slunce, kolem kterého by obíhaly. Jinými slovy, navzdory představám, které vám natloukli do hlav už na základní škole, se vesmírem na způsob Easy Ridera poflakují monumentální tělesa, která neobíhají kolem žádné hvězdy.

 

 

Podle astronomů může v hustě zaplněných solárních systémech stát, že se k jedné planetě přiblíží jiná tak blízko, že ji zbaví její energie - a ze své dráhy vytržená planeta se vydá vstříc hvězdě, na jejímž orbitě se do té doby držela. Stejně tak se ale může stát, že druhá planeta získá ale nové energie tolik, že se ze zažité rutiny vytrhne naopak na druhou stranu - a, metaforicky řečeno, s nově nabytým sebevědomím se vydá za hranice všedních dní.

 

A pak že je emancipace něco revolučního.