I just had sex

I just had sex Zdroj: YouTube

První sex: Kluci jsou nadšení, holky moc ne

První sexuální zkušenost chlapcům zvyšuje sebevědomí, děvčatům ho ale snižuje. Tak zní jeden ze závěrů výzkumu z Penn State University, který publikoval měsíčník Journal of Adolescence.

 

Výzkum se soustředil na 434 studentů v rozmezí od sedmnácti do devatenácti let věku, které vědci sledovali po čtyři roky. Soustředili se přitom na jejich první sexuální zkušenosti; přišli na to, že zatímco chlapci byli sami se sebou (respektive se svým vzhledem) po ztrátě panictví spokojenější, než dříve, děvčata sama se sebou naopak po ztrátě panenství už nebyla spokojena tak, jako před ní.

 

 

„Pro ženy z většiny nejde o pozitivní zážitek,“ vyjádřila se šéfka studie Sara Vasilenková pro magazín Time. Sdělila také, že muži se po ztrátě panictví cítí naopak lépe než ženy proto, že tím, že mají sex, dostávají určitému společenskému očekávání, které po nich požaduje prezentaci maskulinity.

 

I tahle studie má ale pointu. Radikální zásah do sebevědomí po zahájení sexuálního života se sice odehrál, ale v širším časovém rámci se ukázalo, že spokojenost se sebou samými u chlapců později nakonec povadla, zatímco u děvčat šla nahoru.