Asistent rozhodčího přihlíží dění na mlhou přikryté Letné

Asistent rozhodčího přihlíží dění na mlhou přikryté Letné Zdroj: Jaroslav Legner (Sport)

Japonsko: radioaktivita - Libye: ostré boje - Fotbal: drama!

Malej a velkej ožívají po zimním spánku a své oblíbené týmy i svět kolem sebe nalézají ve stavu, s nímž se musí něco dělat!

 

Zimní přestávkový spánek, milý Luďku, trval strašně dlouho: když máš zadnici tři měsíce ponořenou v sestupových vodách a místo soutěžního hraní ti sportovní webovky vnucují nicneříkající přípravy a spekulace, jestli klub koupí mafián I anebo mafián II, je ti skoro jedno, co dostaneš pod stromeček od manželky.

 

Milda TesařMilda Tesař|Reflex.cz

 

Říkal jsem si, že únorová sranda-výhra ve Splitu s Hajdukem je krásná věc, nicméně body si za ni nekoupíš. Jenže ty šmudlani fakt na jaře zabrali. Už čtyři kola v lize neprohráli (naposled v Olomouci) a dosažené deváté místo je aspoň opticky (když ignoruješ bodovou našlapanost od osmého do patnáctého místa) šalebně uklidňující.

 

Být slávistickým akcionářem, s třesoucí se rukou bych v těchto dnech otvíral poštovní schránku: na pozvánce na valnou hromadu už má stát jméno nového majitele. Bude tam Kellner, který přivede do Edenu REALný blahobyt? Nebo Petr Sisák, který přivede firmu Nanuk, aby v roli generálního sponzora zaplatila čistírnu a odblácení kopaček? Anebo někdo jiný? Čert vezmi tu nejistotu.

 

 

Při vší úctě k třesoucí se japonské zemi, k odvaze francouzských letců nad Lybií, k vynalézavým kritikům, kteří musí psát inteligentní články o filmu Odcházení s tím, že mají zakázaná slova jako Nudný, Zastaralý, Oživlý a Obraz, poslední dny mě v novinách zajímá pouze a jen jméno, které otřese červenobílou historií. Může znamenat buďto let do oblak, ledabylé přehrabování v přestupovém supermarketu v oddělení superhráčů, anebo cestu pustým lesem.

 

Fanoušek musí být optimista. Vzpomínám si na scénu z filmuGóool, kde do pubu v Newcastlu dorazí strejda v dresu za svými druhy a udýchaně se zeptá: „Jak to hrajeme?“ „O:O, ale celej zápas je tlačíme,“ ozve se od baru. „A kolikátá je minuta?“ zeptá se opozdilec. „Druhá…“

 

Milan

 

 

Ahoj Mildo,

 

Luděk StaněkLuděk Staněk|Reflex.cz

 

Popravdě, pokud ti něco upřímně závidím, je to zimní přestávka v české lize. Jistě, má to nevýhody, o kterých mluvíš, na druhou stranu ber to tak, že nečinnost nepřináší změnu. A pokud se věci nemění, znamená to, že se logicky nemohou měnit ani k horšímu.

 

Zatímco ty sis užíval optimismu, spojeného s každým dalším gólem, který dá neznámému týmu v přípravě neznámý dorostenec v dresu Slávie a s každým dalším fotbalistou, který v sobě spojuje talent a ochotu hrát pro vás zadarmo nebo za pytlík buráků, já jsem celé ty tři měsíce neodvratně směřoval k tomu bodu, ve kterém se Arsenal nachází teď. Ještě v lednu jsme byli ve všech soutěžích. Pak jsme po naprosto neuvěřitelné minele prohráli finále Carling Cupu (toho poháru pro chudé, do kterého jsme pravidelně posledních několik let stavěli dorostence a letos ho poprvé hráli s áčkem přesvědčeni, že ho vyhrajeme). Následovalo vypadnutí z Ligy mistrů po neuvěřitelném zářezu na Nou Campu - na řeči, že Barca byla lepší a hrála lepší fotbal a blablabla odpovídám, že v době, kdy dostal Van Persie vymyšlenou červenou, jsme byli třicet minut od postupu a pokud máš dojem, že se fotbal hraje na krásu, ubezpečuji tě, že to není krasobruslení.

 

 

Pak nás přehrál ManU v FA Cupu a tak březen fanouška Arsenalu zase jednou vypadá jako v tom filmu Na Hromnice o den více, ve kterém se Bill Murray, ať zkouší cokoli,  opakovaně probouzí do toho samého dne, v němž se vše stane jako o den dříve a uprostřed toho pobíhá jakýsi debilní sysel nebo svišť. Fanoušek Arsenalu to má tak, že ať se sezona vyvíjí jakkoli a Arséne Wenger opakovaně ubezpečuje, že tohle už je ta sezona, kdy něco vyhrajeme, přijde březen. Stejný jako loni i předloni i předpředloni. Ze všech soutěží jsme venku, výpis naší marodky se táhne jako zástup italských turistů na Staroměstském náměstí a po hřišti stále pobíhá v našem dresu ten debilní Denilson, kterého by líným nazvali i v Drnovicích.

 

Jo, abych nezapomněl, poté, co se ukázalo, že náš třetí brankář je lepší, než náš první i druhý brankář se druhý a třetí brankář zranil. Takže chytá náš první brankář. Jeho dosavadní skóre v této sezoně? Dvanáct střel na bránu, sedm gólů. A protože všichni ostatní jsou zranění, je naším druhým brankářem momentálně na záskok chlapík, který ukončil před rokem kariéru v Německu. A rok nechytal. Jeho jedinou kvalifikací přitom je, že je ochoten chytat za pytlík buráků a především kdysi v Arsenalu hrál. Jmenuje se Jens Lehmann a je to regulérně největší magor, který kdy stál v bráně mimo území Jižní Ameriky. Jeho slavná historka z poslední sezony v Německu, kde si došel během zápasu (nebylo odpískáno) na záchod je k vidění zde:

 

 

Takže, jinými slovy - v tabulce jsme sice druzí, ale jen díky tomu, že ostatní hráli v některých částech sezony stejnou tužku jako my. Vyhrát titul znamená dohnat a předehnat ManU, které jsme nedokázali porazit v poháru, i když měli víc zraněných než my. Naši obránci jsou sbírka klaunů, v bráně je to podobné. Poslední dva ligové zápasy jsme remizovali, poslední dva pohárové zápasy jsme prohráli. Zkouším být optimista. Někdy to zvládám vydržet i deset minut denně.

 

Luděk

 

 

PS: Teď sis mi přes stůl stěžoval, že přeháním, abych ti udělal radost. Že Arsenal je pořád Arsenal, druhý nejlepší klub v Anglii. A že pokud já nadávám na obránce, co bys měl říkat ty… Na to mám jedinou odpověď. Gól na 2:0, který jsme dostali od West Brom Albion. Dokáže tohle tvoje Slávie?


szólj hozzá: W2-0A