auto, bouračka

auto, bouračka Zdroj: Profimedia.cz

Modrý život po pražsku: Teď už nezaparkujete nikde

Nedávno jsme byli pracovníky pražského magistrátu ujištěni, že tzv. "modré zóny" v nekterých pražských obvodech jsou skvělý nápad, že se osvědčily a budou pokračovat. Nyní už víme, jak bude to pokračování vypadat. Na modré zóny se přes noc změní několik těch, které byly dosud oranžové. A kterých v Praze najdete co by se za nehet vešlo.

 

Abych to uvedl do kontextu pro někoho, kdo není z Prahy (a má tedy to stěstí, že se mu o město nestará banda zoufalých politiků céčkové kvality, jejichž jedinou kompetencí je schopnost přijmout bez problému úplatek i ze spaní). Pokud máte trvalé bydliště v některém pražském obvodu, který modré zóny má, můžete v něm parkovat. Pouze v tom jediném obvodu a žádném dalším. Pokud tam trvalé bydliště nemáte, ale máte tam například tetičku, o kterou se staráte a vozíte jí svačiny, smíte parkovat pouze na tzv. oranžových nebo zelených zónách. Těch je v předmětných obvodech pouze pár. Takže vaše tetička (nebo elektrikář, který vám přijede něco opravit), má smůlu. Navíc na modrých zónách se neoprávněné stání bere jako "bránění v provozu", takže tam nedostanete jen pokutu, ale ještě vás mafiánská klika, spojená s městskou policií, odtáhne, i když u chodníku stojíte sám. Což vás bude stát neuvěřitelných 1500 korun. Když jsem na jednoho městského policajta, který mi takhle nedávno dal odtáhnout auto, od prázdného chodníku řval, vysvětlil mi, že „na odtah měl právo". V tu chvíli ho od napadení zachránila opravdu pouze uniforma.

 

 

Nyní bude tedy oranžových zón ještě méně, resp. bez rezidentní karty na nich nebudete moci parkovat v noci. Jen pro představu - nebudete moci přespat u kamaráda, milenky nebo u rodičů. Nemůžete nechat přes noc auto u hospody. Nemůžete nic.

 

I rezidenti za svoji kartu platí - přibližně tisíc korun ročně. Za to nedostanou nic, vyjma modré čáry na chodníku a možnosti udat jakékoli auto bez karty parkující v jejich prostoru (možnosti, které prý také velmi často využívají). Auta jsou nicméně z principu k tomu, aby přejížděla z místa na místo a někde stála. A ne vždy před místem trvalého bydliště. A je logické, že všichni rezidenti se do modrých zón stejně nevejdou. Na to konečně přišli i politici, kteří teď chtějí modré zóny rozšiřovat na úkor těch jinobarevných. Jenže celý fór parkovacích zón je připravit lidi o peníze. Některé na pokutách, některé na poplatku za něco, co jim stejně nebude moci nikdo zajistit.

 

Takže až někdy ve vašem obvodu nebo městě přijdou s "modrými zónami", doporučuji všechny autory nápadu zavřít někam do klece.

 

 

Krátce poté, co jsem dopsal tento sloupek, jsem před domem, kde bydlím, viděl fantastickou scénu. Příslušníci Policie ČR fotili a ohledávali vykradený renault s vyraženým okénkem. A hned za rohem nakládali příslušníci Městské policie na soukromý náklaďák odtahované auto. Napadlo mě, že kdyby ta druhá parta dělala něco pořádného, nemusela ta první parta vůbec vyjíždět.