opilec

opilec Zdroj: Youtube.com

Démon alkohol znovu řádí. Na triku má miliony mrtvých

Zdá se, že svět se začíná plnit opilci. Alespoň takové starosti si dělá bavorský deník Südwest Presse. Není sám. Světová zdravotnická organizace (WHO) se k obavám připojuje. V globálním měřítku prý konzumace alkoholu za posledních pět let stoupla o 15 % . Na rozdíl od konzumace drog, jež údajně zůstává stabilní. Ve světě tedy zájem o alkohol stoupá. Oproti tomu se zdá, že kouření stagnuje. V téže časové periodě klesl zájem o tabák o 2,6 %. Fakt tedy, řečeno sarkasticky, zní: Méně lidí má vyhuleno a více vychlastáno. Úsudek o tom, co je horší, přenechávám čtenářům.

 

Americký spisovatel Jack London popisuje boj s alkoholem ve svém bestselleru John Berleycorn čili Král Ječmínek, který vyšel v češtině jako Démon alkohol. Český název mi připadá daleko přiléhavější. Autor v díle zcela jasně ukazuje, jak se z naprosto rozumného člověka požívajícího ve stále větší míře alkohol stává troska.

 

 

 

Bavorský deník Südwest Presse nepoukazuje na pomalý společenský úpadek alkoholika, nýbrž hovoří o společenském trendu: 2,5 miliónu mrtvých ročně následkem nehod (převážně dopravních) v souvislosti s opilostí. Periodikum pokračuje: Konzumace lihových nápojů způsobuje rakovinu, onemocnění krevního oběhu a cirhózu jater. U starších jedinců, po čtyřicítce, dochází rovněž k odumírání mozkové tkáně, a tím k nadměrné nechápavosti.

 

Konzumace pouhých 50 g alkoholu na den (jeden půllitr piva) u mužů a 20 g u žen (1 dl vína) stačí k tomu, aby se z člověka stal maximálně po deseti letech úplný blbec. Tvrdí to WHO.

 

Již tradičně je nejnižší konzumace lihových nápojů v zemích islámu. Jedná se o severní Afriku, Blízký východ a jižní Asii. Korán pití alkoholu zakazuje. Tedy na rozdíl od bible. Tam například svatý Pavel zásadně doporučuje nahradit vodu vínem (Timoteus 5:23). Rovněž Ježíš Kristus učinil s vodou krátký proces – proměnil ji ve víno! V každém křesťanském kostele pozvedá katolický farář nad hlavu číši vína …

 

 

Bavorská Südwest Presse varuje: 320 000 lidí mezi 15.–29. rokem umírá ročně na otravu alkoholem. Nejvíc opilců na světě je v Bosně a Hercegovině. Vypije se tam v průměru 56 litrů čistého alkoholu. V přepočtu se to rovná 140 litrům čtyřicetiprocentní kořalky ročně na hlavu včetně nemluvňat. V Bosně konzumuje 73 % obyvatelstva denně tvrdý alkohol v průměrném množství 2 dl na osobu.

 

V žádném případě bych ale toto faux pas nevztahoval pouze na Bosnu a Hercegovinu. Vzpomínám si na svou první návštěvu této země s mým kamarádem Michalem Kurkou v roce 1965. V době mých právnických studií na UK Praha jsem si dopisoval s Chorvatem jménem Božidar Čulo. Byl to veselý chlapík, jenž mimo to, že od rána do večera pil bílé víno a rakiji (obdoba moravské slivovice), rovněž výborně ovládal němčinu. Bydlel v městečku Pitomača, nedaleko maďarských hranic. Jejich rodina tam vlastnila asi 50 hektarů vinic a dalších 20 hektarů si pronajala. Vínem, rakijí a koňakem alkoholizovala rodina Čulových skoro celý okres. Božidar nás pozval na skleničku rakije, a tak jsme byli já a Kurka skoro dva týdny naloženi v lihu. Poté, co nám v blízké nemocnici Virovitica vypumpovali žaludek, už nás Božidar nikdy na skleničku nepozval.