bulletstorm

bulletstorm Zdroj: Youtube.com

Parodie si střílí z videoherních stříleček. Takhle má vypadat marketing

Podívejte se na stránku thedutycalls.com, stáhněte si zadarmo hru a už se jenom smějte. Parodie na nejúspěšnější současnou střílečku Call of Duty perfektním způsobem propaguje krvavou novinku Bulletstorm. V herním průmyslu totiž vždycky věděli, jak upoutat pozornost.

 

„Válka. Válka se nikdy nemění. Nebo mění? Válka se změnila. Opravdu? Odpověď je ne. Pokud to není ano. Ne. Samozřejmě je to válka. Ano. Ne. Ano?“ filozofuje hlas v angličtině s legračním těžkým východoevropským přízvukem, který vás na začátku uvede do obrazu (nebo ne?). Volně stažitelná hra Duty Calls si dělá srandu z přímočarosti i neoriginality počítačových stříleček a na mušku si přitom bere hlavně tu nejúspěšnější – Call of Duty. Začíná to podobným logem a pokračuje čirým šílenstvím.

 

 

Na obrazovce se objeví sdělení, že právě dostáváte „důležité válečné sdělení plné důležitých instrukcí o válce a tak.“ Velitelský tón přitom hlásá: „Tvým úkolem je bla, bla, bla, bla tajnou základnu. Bla bla bla nukleární hlavice. Bla bla bla spoléháme na tebe, je to ze všeho nejdůležitější. Hodně štěstí.“ Protivníci jsou tupí panduláci, co se často nezmůžou na střelbu a jen čekají na zásah. Váš hrdina z nich dělá řešeta a nevzrušeně to komentuje suchým: „Nuuuda.“ Řešeta odpovídají srdcebolným „Au!“

 

 

 

Za každou trefu získáte nesmyslné bonusové body a vaše hodnost raketově roste. Z Master Sergeant Shooter Person vystoupáte až k hvězdným výšinám Sergeant of the Master Sergeants most Important Person of Extreme sergeants to the max! (Něco jako „Nejvíc důležitý seržant nadstrážmistrů extrémních seržantů úplně moc“?). Objevují se sdělení jako „Gratulace! Našli a sebrali jste malý bezvýznamný klacek!“ A postava, která vám měla předat jakési informace, svou vlastní smrt komentuje slovy: „Umírám, abych zvýšil dramatický efekt hry.“

 

 

Duty Calls s podtitulem The Calm Before Storm (Ticho před bouří) je reklamní produkt, který zábavným způsobem propaguje regulérní hru Bulletstorm. Přehnaně krvavá záležitost plná „tarantinovsky“ násilných scén přichází na trh s všeříkajícím sloganem Kill with Skill, tedy Zabij jak můžeš. Jednoduše řečeno, čím lépe se trefíte, tím víc máte bodů a výhod. Co takhle nastřelit protivníka do zadku? Nebo trefit se zombíkovi přímo do rozkroku?

 

 

Jedna z upoutávek na Bulletstorm si utahuje i z hitu Halo 3. Kamera dramaticky zkoumá bojiště, k tomu zní dojímavá hudba, ale mezí vší tou zkázou se objevují rozházené párky v rohlíku a zdegenerovaní zabijáci se svačinou nebo toaletním papírem v ruce. Je to dokonalý příklad toho, jak herní průmysl dovede pracovat s propagací.

 

 

 

Další reklama na Halo 3 nazvaná Starry Night a vyloženě filmový trailer na konkurenční hru Gears of War pojmenovaný Mad World ostatně svému režisérovi Josephu Kosinskému vysloužily celovečerní debut v podobě velkolepého sci-fi Tron: Legacy. Jak ukazuje i pozpátku puštěná upoutávka na hororový Dead Island, propagace počítačových her je často mnohem úspěšnější než nejlepší trailery na hollywoodské trháky. Netvrďte, že vás nedostane. Vůbec to totiž není nuuuda.