Internet

Internet Zdroj: Eneko/20minutos.es/CC BY-SA

Na sociálních sítích to vře. Americká vláda chce informace o uživatelích

V USA se nastarovala nová aféra kolem sociálních sítí. Když do společnosti Twitter přišlo rozhodnutí soudu, že má Americké vládě předložit všechny údaje o uživatelích, kteří byli jakkoliv napojeni na WikiLeaks, Twitter nesouhlasil. Napřed informoval všechny uživatele, kterých se to týkalo, aby se případně mohli bránit u soudu a aby o celé situaci vůbec věděli.

Organizace EFF (Electronic Frontier Foundation) provedla studii, která měla zjistit množství informací, které byly ze sociálních sítí Facebook, Twitter, Flicr a dalších získány s tím, že by se daly zneužít - a to bez vědomí jejich uživatelů. EFF je nezávislá organizace, která se zabývá, mimo jiné, ochranou práv uživatelů internetu. Zřejmě díky tomu dostala podklady k této studii od většiny sítí, kterých se to týkalo. Dokonce i od společnosti AOL, která poskytuje i instantní messengery. Což je v této oblasti novinka. Zveřejňování chatů bylo doposud relativně tabu.

 

 

V letech 2005 až 2010 bylo takto zneužitých informací údajně nespočet. Včetně databáze zboží, které jste nakoupili na Ebay nebo informací o vaší IP adrese, která může například poskytnout informace o tom, zda jste koukali na porno, případně na jaké. Celý proces je na samém počátku. Jak dopadne, si musíme počkat. Každopádně je strašidelné, co všechno se na vás lidé s “vyšší autoritou” mohou dozvědět.

 

Dobře, že se Twitter zachoval rozumně a nezalekl se rovnou celé vlády Spojených států. Na druhou stranu je hezké i to, že se americké ministerstvo spravedlnosti nechová jako jím kritizované WikiLeaks, a informace nekrade, ale žádá o ně správce. Nemohli se ale zeptat rovnou uživatelů, když jsou tak féroví?