Rehabilitace lyžování na Liberecku

Rehabilitace lyžování na Liberecku Zdroj: Tomáš Tesař

Rehabilitace lyžování na Liberecku
Rehabilitace lyžování na Liberecku
Rehabilitace lyžování na Liberecku
Rehabilitace lyžování na Liberecku
Rehabilitace lyžování na Liberecku
30
Fotogalerie

Rehabilitace lyžování na Liberecku

Když někde na Liberecku zmíníte Mistrovství světa v lyžování, začnou se jedni křižovat, druzí vás podezírat, že zda nejste z té zlobované party, třetí spustí, že by  Kateřinu Neumannovou i s tím jejím bývalým Jindrou měli zavřít. A taxikář vás proveze kolem několika pomníků, nejrůznějších betonových staveb, které tam po sobě zanechala společnost Syner.

 

Úplně opačně to místní mají s Jizerskou padesátkou. Jsou na ni pyšní, stejně jako ty čtyři tisíce mužů a žen, kteří letos startovali v hlavním, a několik dalších tisícovek v doprovodných kratších závodech.

 

V neděli od rána se v místě startu a cíle v Bedřichově odehrávaly manévry. Amatéři byli sváženi autobusy z nejrůznějších hotelů, hostelů a ubytoven. Počasí ovládla obleva, takže odpověď na nejčastější otázku: „Co tam dáváš?“ Tedy, jak mazat lyže, byla celkem jasná: „Červenej!“

 

 

Po první vlně, ve které vyrazili ti nejlepší lyžaři, zpravidla objíždějící celý seriál FIS Marathon Cupu, přišel na řadu start těch dalších výkonnostních sportovců a pak zcela dobrovolných nadšenců na běžkách. Matka s dcerkou to komentovala: „Taťku určitě poznáme podle bílé čepice.“ Nejsem si jist, zda měly štěstí.

 

 

Jako první proběhl cílem norský olympijský vítěz ve štafetě Anders Aukland, ale hlavním vítězem je především liberecko a jablonecko, která si opět pomalu zvykají na to, že každá větší sportovní událost v regionu nemusí být nutně velkou černou dírou. O Jizerské 50 to platí dvojnásob, přibližně patnáctimilionový rozpočet je hrazen především ze startovného (přibližně třetina) a od partnerů, kteří se sportu zpravidla věnují dlouhodobě. Což se už nedá říci o pozítří své brány otvírající další megalomanské akci na Liberecku 10. Zimním evropském olympijském festivalu mládeže (EYOWF 2011), o kterém se už delší dobu nesou podobné zvěsti, jako o Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009.