univerzální nabíječka

univerzální nabíječka Zdroj: wikimedia.org

EU schválila jednotné nabíječky pro mobilní telefony

Před několika dny se v Bruselu definitivně schválily požadavky na univerzální nabíječku pro mobilní telefony pro celou Evropskou unii.

Evropská komise tak učinila na základě rozhodnutí standardizačních úřadů CEN –  CENELEC a ETSI. Italský eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani pro novináře uvedl: "Jsem velice šťasten, že evropské úřady pro standardizaci splnily rychle naše požadavky a vyvinuly technické standardy pro jednotnou nabíječku pro mobilní telefony. Teď je řada na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s těmito nabíječkami."


 

Nové nabíječky můžeme očekávat už v prvních měsících letošního roku. Bude se jednat o konektor v provedení micro USB, který má podle odhadů do dvou let dominovat celému trhu mobilních telefonů. S tímto typem nabíječky se můžeme již teď setkat u mnoha mobilů.

 

Už teď v tom ale vidím problém: Důvod, proč byly vybrány právě micro USB byl ten, že řada lidí má těchto kabelů doma spousty a v případě dočasné ztráty nabíječky mohou nabíjet i přes počítač. Další plus, především pro výrobce, má být to, že udělají konektor pro přenos dat a nabíječku v jednom slotu. To je všechno moc pěkné, ale parametry USB kabelů se za dobu jejich existence už párkrát změnily a nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být nadále. Budou se tedy pokaždé, co se vyvine nový USB konektor, měnit i evropské standardy?