Dítě

Dítě Zdroj: Phillip Capper

Nejčastější jména dětí narozených roku 2010: Nuda, nuda, šeď, šeď

Mám ráda webové stránky Českého statistického úřadu, www.czso.cz. Člověk se tu kromě nezáživných (protože často opakovaných) fakt typu „hrubá mzda v ČR nyní dosahuje 23 665 Kč měsíčně“ dozví spoustu vzrušujících mouder. Třeba že v loňském roce byla na špici žebříčku jmen, kterými rodiče obdařili novorozeňata ženského pohlaví, už podvanácté za sebou Tereza.

Nebo že investice na ochranu životního prostředí byly v posametové historii naší země nejvyšší v roce 1997 (40 miliard korun), zatímco roku 2009 dosáhly výše zhruba poloviční (23,5 mld. Kč). Nebo že se za posledních dvacet let zdvojnásobila naše konzumace drůbežího masa (na skoro 25 kg na hlavu ročně) a že jednoznačně nejfrekventovanějším dnem sňatků je sobota, ačkoli ze dva roky starých prognóz vyplývá, že celých 70 % mužů a 53 % žen dnes zůstává ještě ve třiceti letech svobodných. Není to všechno strašně zajímavé?

Ale k meritu věci a k jádru pudla: Pryč s Terezkami a Honzíky! Copak rodiče nechápou, že pro individualitu dítěte není úplně nejzdravější, když se jmenuje jako každé druhé? Jakožto Kateřina narozená v roce 1980 dobře vím, o čem mluvím: do 3.A se mnou nastoupily další tři Kačky, tudíž mi soudružka (a posléze paní) učitelka začala promptně říkat Táňo. A ačkoli jsem v posledních parlamentních volbách nebyla příznivkyní kroužkování u dna kandidátek, lákalo by mě z 324 různých jmen, která rodiče v lednu 2010 dali svým dcerám, a z 253 jmen synů zvolit ta méně obvyklá, aby se nám to trochu provětralo. Každý trend směřuje k uniformitě, každá móda se jednou onosí; tabulky jmen deseti ročníků lednových miminek, která Český statistický úřad schraňuje na svém webu, jsou však neutěšeně neměnné...

Heliodor i Madonna Mia. Jaká neobvyklá i tradiční jména letos rodiče dávali dětem? >>>

Milí budoucí rodiče, zde vizte nejčastější jména novorozenců z ledna 2010 (vzorek 4 642 lednových děvčat a 4 817 lednových kluků je dost velký, abychom mohli výsledek vztáhnout s jistou odchylkou na celou populaci dětí narozených v roce 2010). Všimněte si, že si jména v obou tabulkách od roku 2009 jen proházela pořadí a nedostal se mezi ně žádný „skokan“.

Jména novorozenců 2010 - dívkyJména novorozenců 2010 - dívky|www.czso.cz

 

Jména novorozenců 2010 - chlapciJména novorozenců 2010 - chlapci|www.czso.cz

Jste naprostou absencí invence českých rodičů znuděni? Nechte se inspirovat třeba jmény, která statistici ČSÚ vypíchli jako vyčnívající z průměru: „Opravdu početná je skupina jednotlivých cizokrajných jmen, jen pro příklad Chloe, Ban Mai, Megan nebo Uljana. Najdeme však i jména, která lze považovat za skutečné zajímavosti: např. Gaia, Graciela, Malvína nebo Ribana. Také u chlapců je velká skupina jmen cizího původu, např. Abdev, Dean, Ronny nebo Timothy. Jako zajímavé výjimky lze uvést např. Diviš, Kelvin, Lev nebo Maxián.“ Mnozí rodiče se evidentně inspirovali také jmény dětí našich tzv. celebrit: Vanesa se zřejmě i díky miminku Andrey Verešové loni dostala až na 23. místo v žebříčku holčiček, hned za zády jí na 24. místě supí Laura, jméno jak vystřižené z hambatých časopisů 80. let, kterému určitě pomohlo jméno dcerky Darinky Rolincové... Já jsem se obrátila k rodinné tradici a zjistila, že děda mého muže se, jako správný sudeťák, jmenoval Engelbert. Panečku, to by dnes byla šikana na pískovišti!