Londýnská demonstrace proti škrtům v rozpočtu a zvyšujícímu se školnému.

Londýnská demonstrace proti škrtům v rozpočtu a zvyšujícímu se školnému. Zdroj: Darek Šmíd

Facebook si vás najde, označkuje a napráská

„Vím, co jsi dělal v sobotu ve tři ráno,“ řekne vám jednou strýček Facebook a vytáhne na světlo boží kompromitující fotku z dekadentní kabaretní víkendové pařby. Díky, Facebooku, sám už bych si nevzpoměl, co jsem v tu sobotu ve tři ráno dělal. Díky tvé účasti a pozornosti to teď vím – a se mnou i všichni moji známí.

 

Každý máme mezi svými „přáteli“ na Facebooku někoho, kdo se občas pokusí obrátit náš soukromý život v prach a trosky. Slouží mu k tomu možnost označovat své „přátele“ na fotografiích, které uživatelé nahrávají do facebookových galerií. Dokud vás lidé označují na momentkách z předávání Nobelovy ceny míru, ještě se to dá (o vaší presenci na fotografii se přes informační kanál dozví všechny vaše kontakty) – ale jakmile vás začne označovat na fotkách z návštěvy travestibaru, už to tak v pohodě není. Zvlášť, když si ani nevybavujete, co jste tam, proboha, dělali.

 

 

Facebook nyní představil aplikaci, která fanatickým značkovačům ušetří práci – nebudou vás už muset označovat na každé fotografii manuálně, protože Facebook sám ROZPOZNÁ VÁŠ OBLIČEJ a označení vaší tváře na fotkách nabídne automaticky. Samozřejmě, komu se to nelíbí, může svým pseudokamarádům tu možnost zakázat – je ale zřejmé, že většina uživatelů se nechá napráskat ještě ráda (kdyby to nevyhovovalo většině, tak to Facebook nedělá, koneckonců je to jenom firma na peníze, jejíž příjem za letošní rok přesáhne dvě miliardy dolarů).

 

Je to ironie na základní úrovni, ale potěší – v dystopických vizích typu 1984 se lidé klepali před Velkým bratrem, jehož na ně pošle nějaká totalitární mocnost. V praxi se ukazuje, že kamery toho Velkého bratra si nakonec nad hlavu přimontují oni sami, lidé. A ještě mu o tom budou psát statusy se smajlíky.