švýcarsko

švýcarsko Zdroj: archiv

Ve Švýcarsku se jedná o povolení incestu. Je to správný krok?

Nový švýcarský zákon, který má dekriminalizovat pohlavní vstyk mezi dítětem a rodičem, by měl v blízké budoucnosti nabýt platnosti.

 

Sňatek mezi příbuznými druhého stupně, (teta, strýc, synovec a neteř) je ve Švýcarsku již povolen. Nový zákon má však povolovat i pohlavní styk mezi sourozenci, pokud jim oběma bylo více než 18 let. Finální podobu zákona se máme dozvědět v brzké budoucnosti. Už teď ale pochopitelně budí rozruch. Například Barbara Schmid Federer, členka Křesťanské lidové strany Švýcarska, v rozhovoru pro Telegraph řekla, že „návrh je naprosto odporný“.

 

 

Zeptal jsem se na názor psychologa Luciana Kantora, co si o navrhovaném zákoně myslí on. „Mnoho lidí namítne, že vztah mezi rodičem a dítětem je vždy nerovnovážný, s převahou na straně rodiče," říká Kantor. "A s tímto názorem nelze než souhlasit, ale u zralých a dospělých jedinců se nedá hovořit o závislosti na rodiči. Jsou oblasti a období partnerského života, kde je vždy jeden dominantnější a druhý submisivnější, a pokud tento model vyhovuje oběma partnerům, pak mají možnost prožít dlouhý spokojený partnerský život. Na druhou stranu intimní život mezi rodičem a potomkem, či mezi sourozenci, má svá velká rizika, která z mého pohledu staví mnoho překážek na cestě k dlouhodobému, spokojenému, partnerskému životu, pro která bych ho velice nedoporučoval.”

 

 

Málokdo asi pochopí, že spíte se svojí sestrou či otcem z ryzí lásky, a že si nemůžete pomoct. Gaye a lesby jsme se však také naučili respektovat a netrestat je za jejich odlišnost. Trestat lidi za to, jak vedou svůj dobrovolný, intimní život, to se v demokracii nedělá. Na finální verdikt, zdali zákon nabyde platnosti, si ještě chvíli počkáme, stejně jako na závěr, zda jde o krok směrem k rozvoji civilizace, nebo k její krizi.