Dowling Duncan   Dollar ReDe$ign

Dowling Duncan Dollar ReDe$ign Zdroj: Dowling Duncan, Dollar ReDe$ign

Americký dolar je nuda. Měl by být barevnější. A měl by na něm být Obama

„Náš velký rival, euro, vypadá líp než dolar. Jedinou možností jak odvrátit globální recesi je redesign bankovek,“ napsal Richard Smith a vyhlásil soutěž o dolar budoucnosti.

„Dolar se nezměnil od roku 1930, Dollar ReDesign je projekt, který může teoreticky změnit jeho podobu. Ano, jen teoreticky,“ přiznal vzápětí Smith s tím, že bankéři jaksi nemají pro modernu pochopení, a asi by to nebylo tak úplně zadarmo. Letošní soutěž, která usiluje o „příjemnou vizuální změnu platidla a zároveň o obnovení důvěry ve finanční trh a upadající hospodářství“, vyhrálo grafické studio Dowling Ducan ze San Francisca. S Barackem Obamou na jednodolarovce.

 

 

„Obama na dolaru? Cože? Tak to si zaslouží asi jako tu Nobelovu cenu za mír. Proboha?!“ komentoval výsledky rozhořčený čtenář webových stránek Dollar ReDesignu pod přezdívkou C. Kupiec. „Bežte s tím do hajzlu, víc než jestli je ten papírek estetický, mě zajímá, jestli ho mám v peněžence,“ rozhořčoval se čtenář Micay Bucley. Něco tu zřejmě neběží, jak by mělo…

 

Proto je na čase, aby se k výtvarné podobě dolaru vyjádřili Češi. Kdo taky jiný? Byl to Jeroným Šlik, kdo roku 1520 začal razit v Jáchymově stříbrné mince zvané Joachimsthaler, pozdějí zkracované na taler, tolar. A jak kolovala měna, měnila se výslovnost až z toho byl ve výsledku dolar.

 

 

A jak známo, v našich zeměpisných šířkách jsme byli v minulosti, co se podobizen na bankovkách týče, ještě odvázanější než studio Dowling Ducan. Tak například na normalizační dvacetikoruně z roku 1971 byl sice Jan Žižka, ovšem jistí sběratelé tvrdí, že se v jeho podobizně dala rozeznat tvář Helenky Vondráčkové. A Alfons Mucha, ten už si s žádným propašováváním podobizen vrásky nedělal. Bez uzardění na rub první československé desetikoruny z roku 1920 nakreslil svou vlastní dceru Jarušku.

 

Pravda, Obama coby symbol největší prosperity USA, to je přece jen trochu hardcore. A pokud hrozí, že nový redesign přijde až za dalších sedmdesát let, mohly by platební transakce Američanům poměrně zhořknout. Za Čechy tedy navrhuji někoho osvědčeného, historií prověřeného, méně kontroverzního, někoho, koho mají lidi rádi. Když už ne Helenku, tak aspoň Jarušku.

 

Zdroj: richardsmith.posterous.com