Řepka a Wilfried. Dva klíčoví muži Sparty

Řepka a Wilfried. Dva klíčoví muži Sparty Zdroj: Jaroslav Legner (Sport)

Agenti a prodej hráčů. Zkáza, nebo záchrana českého fotbalu?

Bývalý reprezentant Jan Berger se nedávno zmiňoval v deníku Sport o promarněném talentu jednoho českého fotbalisty: „Mohl hrát ještě dvě sezóny v naší lize a zlepšovat se. Bohužel se tak nestalo, šel ven. Za to jednoznačně viním nenažraný manažery a agenty, kteří se starají jen o to, aby dobré mladíky rychle prodali. Tímhle se tady kur.. fotbal!“

Tohle je jeden úhel pohled. Ten opačný však říká to, co se v médiích téměř neobjevuje. „Prvoligové kluby nám často volají a prosí, ať jim do ciziny prodáme toho či onoho hráče,“ tvrdí nejznámější agenti, kteří působí na domácí fotbalové scéně. Konkrétně se v tomhle duchu takto vyjádřili Pavel Zíka a Zdeněk Nehoda.

 

 

Proč to kluby dělají? Odpověď je jasná: žijí si na příliš vysoké noze, byť většinou v červených číslech, takže vyrážejí klín klínem, a proto musejí prodávat své nejlepší hráče. Jedině tak mohou šéfové klubu, trenéři a zbylí fotbalisté pobírat ročně miliónové platy. Protože však ti nejlepší hráči naši ligu opouštějí, její úroveň zákonitě klesá. A mladí hráči, kteří přicházejí, nemohou v lize kvalitativně růst. Vždyť ještě nedávno špičkové české kluby, jako je Ostrava nebo Slavia (momentálně s dluhem přes 100 miliónů korun), hrají dnes bídně, bojují o záchranu... Je to začarovaný kruh.

 

Fanoušek (ale i Jan Berger a mnozí další znalci fotbalu) však mylně viní z poklesu úrovně českého fotbalu hlavně agenty a jejich honbu za ziskem. Místo nich by však měli vinit kluby jak za jejich katastrofální hospodaření, tak i za to, že fotbal jako takový není předmětem jejich primárního zájmu, což zní jako neuvěřitelný paradox, ale je to fakt.

 

 

Agenti jsou samozřejmě více tvrdí obchodníci než nějací andílci, dělají svůj džob a patří k realitě dneška. Ostatně fanoušci Sparty jistě neproklínají ty agenty, kteří jim na Letnou přivedli duo afrických střelců: Bony Willfried – Léonard Kweuke. Sparťané by bez těchto útočníků určitě neskončil před zimní ligovou přestávkou na druhém místě.