jeans

jeans Zdroj: archiv

Džíny a Tuzex. Jan Berwid-Buquoy uvádí věci na pravou míru

Dne 4. 10. 2010 zveřejnil Reflex.cz můj článek „Proč se džínům říká džíny? A co vlastně znamená slovo rifle?“. Čtenář pod pseudonymem „jerryfrankenheimer“ ke článku 5. 10. 2010 připsal svůj komentář, v němž se dopustil několika omylů.

 

„Jerryfrankenheimer“ napsal následující: „Vynálezcem byl krejčí Jacob Davis odněkud z Pobaltí“. „Italské džíny značky Rifle se nikdy v ČSSR nevyráběly – dovážely se z Itálie a prodávaly v Tuzexu.“ „Značka Wrangler vznikla až po druhé světové válce“. „Džíny značky Lee se až do 70. let minulého století vyráběly v Kansasu.“ To vše je ale fikce.

 

Jak již jsem již 4. 10. 2010 na Reflex.cz napsal, vynálezcem kalhot „jeans“ (česky: monterky) z látky „blue denim“ (česky: džínsovina) byl Levi Strauss, který si svůj ocvočkovaný vynález nechal v USA (Kalifornie) dne 20. 5. 1873 patentovat. Ony tradiční cvočky vynalezl Straussův krejčí, původně pocházející z Lotyšska (Riga) jménem Jacob Davis. Jak Straussovy kalhoty, tak Davisovy cvočky se staly součástí patentu z roku 1873. Davis žádné džínsy nevynalezl.

 

Italské džíny Rifle (anglicky: puška) se v letech 1966-68 do ČSSR ukázkově dovážely do Tuzexu.  Šít se začaly 1968 na zakázku firmy Confezioni Fratini  z dovezeného italského denimu (džínsoviny), který byl na rozdíl od amerického (Levi Strauss & Co. a další výrobci) dost nekvalitní. Pozor! Šily se pouze na zakázku, nikoli v licenci! Pseudonym „jerryfrankenheimer“ si patrně není vědom, co to znamenalo „Tuzex“. Jde o zkratku „tuzemský export“. Prodávaly se tam takřka výhradně výrobky západních zahraničních společností, které byly vyrobeny na zakázku v ČSSR. Česká i Slovenská pracovní síla byla nesmírně levná a vysoce kvalifikovaná. Západní firmy za výrobu neplatili devizovou valutou, nýbrž částí produkce. Šlo hlavně o italské džíny (Rifle), západoněmecké košile, francouzské žvýkačky (Hollywood), francouzské gramofonové desky (Barclay), holandské kakaové výrobky, dánské sušenky atd. Ona část produkce sloužící, coby „mzda“ byla poté prodávána v Tuzexu za devizovou valutu (tzv. „tuzexové bony“).

 

Džínsové označení Wrangler nevzniklo až po II. světové válce, nýbrž v roce 1897. Zakladatelem byl C. C. Hudson, ale kalhoty i s vestou nazýval „Wrangler’s Overall“ (česky: pracovní oděv pro kovboje). Šil džínové obleky sám a na zakázku. Následovně v roce 1904 založil „Hudson Overall Company“ a „Wrangler’s Overall“ začal vyrábět ve velkém pod patentovanou značkou „Blue Bell“.  V roce 1943 si nechal své výrobky, se kterými prakticky začal 1897, patentovat pouze na „Wrangler“ a slovo „Overall“ vynechal.

 

„Džínsy značky Lee se až do 70. let minulého století vyráběly pouze v Kansasu“. Jak přišel pseudonym „jerryfrankenheimer“ na tuto zavádějící nehoráznost, je mi záhadou.

 

Firmu založil Henry David Lee v roce 1889 v Salině (Salina) v U.S. stát Kansas. Dal jí jméno „Lee Mercantil Company“ a to bylo asi tak vše, co měla do činění s Kansasem. V letech 1889 až do poloviny 60. let minulého století se rozrostla společnost Lee po celých Spojených státech a v dalších 81 zemích naší zeměkoule.

 

Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.