jxd

jxd Zdroj: reflex

Jiří X. Doležal: Jestli někoho máte, tak si ho vemte!

Rok po svatbě jsme se ženou dělali na videochatu Reflexu jakousi malou inventuru manželství. Výsledek však nezazněl dostatečně jasně, proto ho musím zopakovat: Žeňte se, je to fajn!

 

Zdrcující většina našich přátel se před rokem domnívala, že si chceme udělat pěknou svatbu jako marketing a po pár týdnech se rozejít. Párkrát jsme se vyspali a je to rok, co jsme si s Alex řekli ano. A já už po roce vidím, jak bylo všechno mé bytí a honění bab před svatbou (kromě jednoho jediného vztahu, který ale vyvanul) zaměřeno na to, abych si našel ženu a byl jen s ní. Že to děvkaření bylo vlastně voláním o pomoc.

 

Video placeholde
Sestřih videochatu s JXD a Alex • Reflex.cz

 

Už rok mi ukázal, že klasické konzervativní hodnoty, jako párové soužití, nedokázalo postmoderní bytí singlů nijak ohrozit a ani se mu nestalo vážnou konkurencí. Ve dvou — pokud si s tím druhým pasujete, samozřejmě — je to prostě lepší, radost je lepší sdílená a smutek, je-li sdílen ve dvou, není tak strašný jako o samotě.

 

Ještě před pár lety bych nebyl — jako single — nikdy ochoten připustit, že ten život bez ženy byl vlastně prohrou, že člověk je sociální bytost a samota na něj působí depresívně. Je mi trochu blbé přiznat tyto obsahy nahlas i teď, čistě s ohledem na lidi, kteří si partnera nenašli, a já jim nechci připomínat, že v něčem neuspěli. Ale nemohu jinak, protože to prostě je pravda: Ve dvou je líp. Dokonce i to sbírání trilobitů má jiný, vyšší rozměr, protože vím, že mé bedny očíslovaných kamenů zdědí Alex a výhodně je prodá.

 

Takže — máte-li někoho, neváhejte si ho vzít, nic lepšího než párový život jsme zatím jako druh nevymysleli.

 

Pusťte si kompletní záznam videochatu s JXD a jeho manželkou Alex.