Příliš mnoho žen podléhá příručkám psaným nezodpovědnými šarlatány

Příliš mnoho žen podléhá příručkám psaným nezodpovědnými šarlatány Zdroj: Profimedia.cz

Domácí porody: Rudé právo potratilo

Článek v Právu, který napadá můj text z Reflexu o domácích porodech, má tak brizantní logickou argumentaci, že jej bez rozpaků nazvu potratem.

 

Tak mně v Právu myli řiť. Pan Štefan Švec v komentáři s názvem Porodem vrod! ostře nesouhlasí s mým článkem o domácích porodech, který jste nedávno četli v Reflexu. „Nedávno Doležal publikoval článek Neroďte doma!, jeden z několika na dané téma. Vyštrachal v něm odbornou studii z USA, která podle něj tvrdí, že domácí porody jsou ,rizikové‘, ,hrubě nezodpovědné‘, a že data o nich jsou ,otřesná‘. V závěru JXD naznačuje, že matky, které rodí doma, patří do kriminálu,“ píše Švec. A proč že jsem tak strašně zlý a nesolidní, když domácí porody zavrhuju? No přece proto, že zkresluju čísla! Pan Švec si našel studii, o niž jsem článek opíral, a polemizuje se mnou: „Přestože Doležal několikrát mluví o ,tvrdých datech‘, čísla z výzkumu ve svém článku neuvádí. Ví proč. Studie, která je naštěstí na internetu, totiž došla k tomu, že u domácích porodů je riziko úmrtí novorozence o 1,1 promile (!) vyšší než u porodů v nemocnici. U nemocničních porodů jde o riziko 0,04 procenta, u domácích 0,15 procenta.“

 

Jinými slovy — panu Švecovi přijde normální rodit doma, i když, jak vychází z čísel přímo jím samotným uváděných, má domácí porod čtyřikrát vyšší rizika úmrtí novorozenců než porod ve zdravotnickém zařízení. Zrůdnost a úchylnost levicového vnímání světa se projevují dokonce i tehdy, když levičák uvažuje o porodech. Přispěvateli Práva je šmafú, když neodpovědná matka ohrozí dítě čtyřikrát větším rizikem úmrtí, než když porodí ve špitálu.

 

Na Švecově argumentaci není nic zvláštního. Rudí odjakživa dokázali pro své ideály krvácet až do poslední kapky krve těch druhých. Přesto je dobré si uvědomovat, že — alespoň podle Švecova komentáře — rudým dodnes nevadí ani pár zbytečně mrtvých dětí.