Casa Serena

Casa Serena Zdroj: Andrej Halada

Casa Serena: Míče v trávě

Nedávno jsem mohl opět ocenit, jak perfektně navržené, postavené i udržované hřiště je Casa Serena u Kutné Hory. Já vím, zní to trochu divně, když tohle privátní hřiště může hrát vlastně jen málokdo. Ale pozor: víte, že právě v tomto soukromém areálu se už konají komerční turnaje?

 

Na Casa Serenu zvou novináře každý rok organizátoři turnaje Casa Serena Open, tedy evropského seniorského klání, které se tu hrálo loni a předloni. Letos to bude potřetí, od 17. do 19. září. Casa Serena Open je vyvrcholením Europan Senior Tour, s dotací 600 000 eur je to mimo kategorie major vůbec největší suma peněz vyplácená na výhrách.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Na tiskovce k turnaji jsem se zeptal, jak to vlastně s budoucností hřiště vypadá. Maureen Changová, která má areál na starost, otázku přivítala – jak totiž vyplynulo, hřiště stavěné původně jako ryze privátní areál majitele Foxconnu Terryho Goua už nabíhá na „veřejný“ provoz a o prezentaci stojí. Tedy přesněji: otevírá se turnajům, jež si tu firmy či jednotlivci mohou uspořádat. Několik se jich tu ostatně už uskutečnilo. Pokud tedy máte zájem o uspořádání turnaje, je možné kontaktovat paní Changovou přes webovou stránku foxconn.cz, kde je uveden mail i telefon na její asistentku, Petru Kubátovou.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Casa Serena je přitom pro privátní akce jako stvořená. Je to totiž prostor, který je naprosto oddělen od okolního ruchu. Jen občas přeletí stíhačka z nedalekého vojenského letiště v Čáslavi. Tady si hráči pozvaní na turnaj hru skutečně užijí, tady se může člověk oprostit od rušivých myšlenek. Ostatně kdyby v hodnocení českých hřišť existovala kategorie „klid a harmonie“, pak by Casa Serena patrně obsadila tu úplně nejvyšší příčku.

 

Vím, o čem mluvím. Novináři tu totiž hráli turnaj a opět jsem atmosféru místa ocenil. A to i přes fakt, že hřiště samotné je velice těžké. Dlouhé, fyzicky náročné, s brutálními rafy v okolí. Kolega s hendikepem 54 se doslova protrápil do cíle, přičemž ztratil víc než 15 míčků.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Ano, pokud se na Casu Serenu v rámci turnaje dostanete, pak si s sebou vezměte hodně míčů. Nemá moc smysl je hledat, pokud letí mimo fervej, většinou jsou hluboko v trávě. Rovnou hrajte provizi. A především hrajte na přesnost, žádné daleké drajvy. Tohle hřiště všechny, kdo jsou tu poprvé, vyškolí. Ale nic to nezmění na faktu, jak pěkně se tu hraje.

 

Pokud jde o letošní Casa Serena Open, tak oproti loňsku jsou tu dvě důležité novinky. Za prvé: při návštěvě je možné parkovat rovnou v areálu, ve vesničce Roztěž. Jedno parkoviště pro zhruba 300–400 vozů bude připraveno u jamek 2 a 3, další parkoviště, pro stejný počet aut, bude kousek pod areálem u fotbalového hřiště. Návštěvníci nebudou muset dojíždět shuttle-bussy z Kutné Hory, byť i zde bude v areálu Foxconn parkoviště připravené.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Druhou novinkou je, že pole pro 78 hráčů obohatí i dva Češi. Loni i předloni jsme dostali jen jedno místo, hrál Jan Juhaniak, resp. Jiří Seifert. Oba jsou žhavými kandidáty i nyní. Na turnaj letos nepřijede první vítěz z roku 2008 Bernhard Langer. Casa Serena Open totiž koliduje s turnajem americké Champions Tour v Jižní Koreji. Právě tam by měl Langer hrát, jde o akci zásadního charakteru: Champions Tour se totiž poprvé bude hrát mimo území USA. Tomu odpovídá i mimořádná finanční dotace, která činí tři milióny dolarů.

 

Langer by se měl do Česka opět vrátit v roce 2011, neboť i na tento rok je už v jednání pořádání dalšího turnaje Casa Serena Open (původní dohoda zněla na tři roky). European Senior Tour má velký zájem na tom, aby Casa Serena z itineráře nevypadla. Jedná se proto i o podpoře ze strany českých firem – dosud se na turnaji sponzorsky podílel Foxconn a počítačová firma Hewlett-Packard.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Hrát by letos opět měl sympatický Angličan Peter Mitchell, vítěz z roku 2009. Přijet by měl i Ian Woosnam, jenž právě s Langerem svedl v roce 2008 finálový boj. Dalším top hráčem mezi účastníky je Sam Torrance, loňský vítěz Order of Merit. Lahůdkou by mohla být i přítomnost thajského hráče Boonchu Ruangkita, který je v současnosti vedoucím hráčem Order of Merit European Senior Tour. Ruangkit je obrovským překvapením, zatím se zúčastnil šesti turnajů a hned tři z nich vyhrál a jednou byl dělený druhý. V Thajsku dokonce triumfoval se skóre -21; a to se hrálo jen tříkolově.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

Evropská seniorská túra přitom i v době ekonomické krize žije. Podle výkonného ředitele Andyho Stubbse zažila především loni těžký rok, letos se už rozrostla o tři nové turnaje. Na prize money si hráči rozdělí přes 11 miliónů eur. I proto je o sérii mezi hráči nad padesát let velký zájem. Loni se na kvalifikační škole objevilo přes 170 hráčů, přitom šanci na postup mělo jen sedm hráčů.

 

Casa SerenaCasa Serena|Andrej Halada

 

A samozřejmě to důležité: vstup je pro diváky letos opět zdarma. Kdo by chtěl na Casa Serena Open pomáhat s organizací, resp. dělat kedíka, může se hlásit přes webovku casaserenaopen.com, stránka je v češtině i angličtině. Odměna za práci je i v tom, že si dobrovolníci den po turnaji budou moci hřiště zahrát.

 

Andrej Halada, www.navzduchu.cz