Kuky se vrací

Kuky se vrací Zdroj: Falcon.cz

Kuky se vrací

Tak to máme za sebou. Byly to zvláštní volby, snad spíše soudy. Celá země byla protkána billboardy, které okolo dálnic, silnic i stezek žalovaly, udávaly, denuncovaly, urážely, některé možná i trošku informovaly o tom, kdo je na politické scéně padouch, kdo něco skryl, zatajil, ukradl, zdevastoval, poničil, nám ublížil, kdo je úplně slizký, hloupý, nevzdělaný, má děsivé vize zničit budoucnost (a snad i život) tobě, tátovi, rodině, městu, vlasti, planetě, vesmíru. A když už náhodou se z nějakých důvodů vymykal těmto všeobjímajícím kritériím zločinu, tak byl alespoň smrtka, skelet, pterodactylus či podobně, prostě čím hůře, tím lépe.

 

Totéž se odehrávalo na celostránkových barevných inzerátech v předních i zadních denících, totéž bylo vhazováno do schránek, slyšeno v telefonech, na internetu, či dokonce ve veřejnoprávních médiích. A houstlo to takřka k nesnesení.

 

Je po všem, volby proběhly, jak proběhly. Komentářů tolik, že se k nim nemá cenu připojovat. Ale pozor – kdo zpracuje všechna ta závažná obvinění? Kdy začnou zasedat soudy, místní, vysoké, vyšší i nejvyšší, ba i ústavní? Kdy začnou přímé přenosy, které předčí horory s Miladou Horákovou? Kde vezmeme náhradní politiky, správce, ministry, prezidenty, když všichni dostanou spravedlivé tresty? Pozor na to, takováto veřejná obvinění přece jen něco znamenají! Budeme dále žít s vědomím, že všichni jsou grázlové neuvěřitelného formátu? Anebo necháme zavřít PR agentury, jejich pisálky, manažery, ředitele?

 

Dopadlo to ovšem naprosto česky. Všimli jste si, kdo a co vyrukovalo během pár hodin na všemožné reklamní plochy, billboardy, plakáty, ploty? No, namáhejte se trochu!!! Ano, správně jako v Čechách! Celá země ví, že Kuky se vrací! Když už Kuky, tak také Hurvínek, protože další plochy na nás volají – Hurvínek znovu na scéně! Hurá, to jsme si oddechli. Pro neinformované – Kuky je trošku zašlý medvídek, kterému už se souká sláma z břicha a tak trochu bojuje o svůj medvídkovský život (ve stejnojmenném slušném filmu), Hurvínek zase je postavička zcela neuvěřitelná, poplatná lokálnímu plzeňskému humoru dvacátých let, kterou jako neškodnou blbinku pomáhal udržovat při životě jakýkoli probíhající politický režim. Hurvínek nemůže ovšem existovat bez stále přítomného veleblba jménem (nomen omen) Spejbl. A pozor, také vtrhne na filmová plátna, dokonce ve 3D.

 

Tak a máme to – už ne hnůj, ale Kuky a Hurvínek. Jen se trochu zamyslete nad tím (doufám, že náhodně vzniklým) sdělením. Není to opravdu bomba? Vivat Kuky, vivat Hurvínek !

 

Josef Vomáčka