Otakar Motejl

Otakar Motejl Zdroj: Foto ČTK

Motejl uměl mluvit i mlčet

Před týdnem jsme s kolegy novináři uháněli mikrobusem přes palestinskou poušť a došla řeč na image politiků. Padlo také jméno Otakara Motejla. „On ještě žije?“ podivil se někdo. „No jistě,“ řekli jsme dva najednou. To už neplatí, Otakar Motejl, první český ombudsman neboli veřejný ochránce práv, v neděli zemřel.

V tom voze někdo řekl, že Motejl to s novináři uměl a že mu pak ledacos prochází. Třeba jak v roce 1999 bez zdůvodnění odvolal pět předsedů krajských soudů. Pustil jsem to z hlavy, když se teď přece kolem Motejla nic neděje. Zpráva o jeho smrti přišla za tři dny.

Tak jen telegraficky k OM: nositel francouzského Řádu čestné legie za „obranu základních svobod“ a za „návrat demokracie do své země“. Obhajoval totiž u soudu disidenty v dobách, kdy po disidentech pes neštěkl, štěkali jen estébáci. K jeho klientům patřili například hudebníci z Plastic People of the Universe, Alexandr Vondra, Hana Marvanová. Ve své funkci ombudsmana se stavěl proti používání kamer v dětských ústavech, zastal se ekologických organizací nesouhlasících se stavbou dálnice D8, prosazoval zpřístupnění zdravotnické dokumentace pozůstalým a podpořil romské ženy, které byly za bývalého režimu násilně sterilizovány.

Mluvit uměl stejně jako mlčet. V roce 2000 řekl jako ministr spravedlnosti v Parlamentu: „V tomto okamžiku si připadám trošku jako obtížný hmyz, že znovu přilétám k této sladké vábničce – mikrofonu.“ Kdo by to necitoval? Odešel z úřadu se zdůvodněním, že se mu nepodařilo prosadit jeho reformu soudnictví.

Byl to taktik. Říkal, že se často zdrží hlasování, aby – když věci nerozumí – nedával jen tak hlas na jednu nebo druhou stranu. Mohl být prezidentem, ale nedopadlo to. Za Motejlova působení jeho úřad pomohl pěti až šesti stovkám lidí. Možná mu v této funkci pomáhala i vlastnost, která jindy bývá přítěží, totiž jisté solitérství a tvrdohlavost. Jeho příznivci i kritici vědí, že odešla jedna ze zapamatovatelných postav 90. let, a nejspíš by mu přiznali, že jeho poslední veřejná role mu zřejmě sedla.