Fanoušci Bohemians 1905 dávali své rozhořčení důkladně najevo

Fanoušci Bohemians 1905 dávali své rozhořčení důkladně najevo Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Kapr jako Žižka: Proti všem

Sobotní derby Bohemians 1905 – FK Bohemians před TV-kamerami se nehrálo! Skandál, jaký nikdo nepamatuje! Podle všeho tak vypadl z temné almary českého fotbalu další kostlivec. A to proto, že existují tři Bohemky, ačkoliv odnepaměti až do roku 2005 byla jen jedna: ta v ďolíčku. Nepřehledná situace má momentálně jedno jediné vysvětlení: na tradici slavného klubu touží dlouho zbohatnout několik subjektů a všechny to maskují těmi nejušlechtilejšími argumenty.

 

Když původní FC Bohemians Praha před pěti lety zkracoval (dluh činil desítky miliónů), objevil se podnikatel Karel Kapr s týmem TJ Střížkov, domluvil se s Tělovýchovnou jednotou Bohemians Praha, která vlastnila ochrannou známku, tedy onoho klokana, na pronájmu loga (TJ Bohemians má v držení ochrannou známku a fotbalistům do ďolíčku ji vždy půjčovala). Kapr také zaregistroval na ministerstvu vnitra změnu názvu Střížkova na FK Bohemians Praha (kdysi FC se změnilo na FK). Jeho úmysl byl jasný: naoko zachrání slavný klub, ale ve skutečnosti bude díky slavnému jménu lépe shánět obchodní partnery a sponzory.

 

Jenomže fanoušci z ďolíčku nemohli přenést přes srdce, že jim klub milovaných barev uloupí „nějaký Střížkov“, a tak vznikla iniciativa SOS Klokan a později Družstvo fanoušků Bohemians. Vybírali mezi sebou peníze, v dubnu již měli milión korun a za pomoci skupiny právníků založili a.s. AFK Vršovice a později a.s. Bohemians 1905. Narodila se tak další Bohemka, fanouškovsky pravá, s níž sympatizovala veřejnost. A zakrátko prohlásil Petr Doležal, šéf legislativně právního oddělení Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), že svaz považuje klub Bohemians 1905 za jediného nástupce zkrachovalého FC Bohemians Praha, jenž je v konkurzu, a tak na něj převádí práva k soutěžím i členství ČMFS.

 

A tohle byl a je už pět let kámen úrazu, možná malér a velký průšvih. Avšak fotbalový svaz za minulého vedení pánů Mokrého a Košťála jej neměl chuť řešit. Proto nyní spadl na stůl novému předsedovi Haškovi. A pozor: spravedlnosti se dožaduje i Michal Vejsada, majitel akcií zkrachovalého FC Bohemians (ten je rovněž právoplatným členem ČMSF), který tvrdí, že s vypořádáním konkursní podstaty nebylo vše čisté: na odvolaného správce bylo podáno několik trestních oznámení, jde o desítky miliónů, protože do konkursní podstaty FC mělo spadat i vlastnictví řady fotbalistů, takže tady vzniká další problém a propletenec, jenž s existencí tří Bohemek souvisí.

 

Nový předseda ČMFS, právník Ivan Hašek, měl nedávno říci v soukromém rozhovoru majiteli střížkovské Bohemky, že jeho FK Bohemians je v právu, protože klub Bohemians 1905 není právoplatným členem ČMFS. A pak prý Hašek dodal, že nemůže jít proti veřejnosti... Rozumějme proti fanouškům. Pokud je to pravda, skandál se nehezky stupňuje. Načež Kapr, jenž jako Žižka bojuje proti všem, nařídili v sobotu svému celku, ať proti nečlenům ČMFS v lize nenastupují. Je to šílený a značně nesympatický postup, ale co když je právo na Kaprově straně?! Souviset s tím může i nedávné Kaprovo nařčení olomouckého hráče z korupce, protože Jiří Kubíček, šéf Sigmy Olomouc, jinak též právník a funkcionář ČMFS, vypracoval pro svaz právnickou studii o řešení tří Bohemek. V ní možná nejde Střížkovským na ruku... Bude to určitě hutná kauza.