Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu

Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu Zdroj: Famous

Bude válka proti mladým?

Článek na novinky.cz odstartoval lavinu emailů. Naši čtenáři jsou znepokojeni - chce snad Národní protidrogová centrála zahájit navzdory dekriminalizaci lov na kuřáky marihuany?

 

V článku nazvaném Chycený kuřák marihuany pokutě neunikne, bude stačit svědectví policisty se dočteme: „Vedení Národní protidrogové centrály už v úterý oznámilo, že chce proti uživatelům zakázaných látek tvrději postupovat, protože držení drog v jakémkoli množství je nelegální. ... „Pokud policista uvidí např. někoho kouřit marihuanu v parku, měl by ho legitimovat a předvést na služebnu, kde s ním sepíše záznam a zabaví drogu, kterou má ten člověk u sebe. V tomto případě by to tedy byl nedopalek cigarety,“ přiblížil postup šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. Konec citace.

 

Přitom ještě druhého února v chatu na idnes odmítl, že by policie stíhala drobné pěstitele. "Jsem to schopen vyvrátit statisticky i argumentačně," reagoval tehdy ředitel NPC v polemice s chatujícími. Co je to tedy za novinky? Postup, který by měl policista vykonat, když uvidí někoho hulit, není ničím novým, podobně by měl policista postupovat při postihu jakéhokoliv přestupku už dvacet let. V praxi ovšem policisté zasahují, jen když se s tím přestupkem - třeba s jointem - někdo opravdu nevhodně producíruje třeba na schodech policejní stanice. Chce Jakub Frydrych, aby tomu teď bylo jinak?

 

Jsou dvě možnosti:

 

První, kterou považuji za pravděpodobnější: Plukovník Frydrych je silně roztrpčen liberalizací směrem k marihuaně, ke které u nás došlo, a nechal se strhnout, postýskl si - a novináři z toho nafoukli bublinu. V článku totiž nezaznívá, že onen policista, co polapí zlotřilého huliče, s ním sepíše protokol a pak ho předá městskému úřadu a ani si za něj neudělá čárku. Zato stráví celý den buzerací toho huliče a nebude se díky tomu moci věnovat trestné činnosti, za což je placen. A že boj proti přestupkům by de facto zamezil policii bojovat s trestnou činností. Takže nejpravděpodobnější je, že zůstane vše při starém a pan plukovník straší lidi, aby si ulevil.

 

Druhá možnost je děsivá: Pan plukovník se rozhodl vyhlásit - navzdory všem vědeckým poznatkům, navzdory názorům všech specialistů a navzdory zdravému rozumu - válku mladým, kuřákům marihuany. Pokud tomu tak je, začnou se brzy množit případy bezdůvodné buzerace huličů. Pokud k něčemu takovému dojde, policie vás nesmyslně zbuzeruje kvůli hulení, informujte nás prosím na jxd@jxd.cz nebo rovnou volejte 602 687 014.