gilf

gilf Zdroj: Reuters

Lyžování a golf: podobnosti a rozdíly

Když chce někdo dokázat, že golf není jenom sportem bohatých, říká: „Golf není dražší než sjezdové lyžování - a lyžuje přece každý druhý“. To je pravda. Ovšem pravdou také je, že ani lyžování není považováno za zrovna levný sport.

Styčných i rozdílných bodů lyžování + golf je ostatně víc. A protože letos napadlo hodně sněhu, je vhodný čas na porovnání obou sportů.

Golf a sjezdové lyžování mají společnou především jednu věc: vyžadují stavbu relativně velkého přírodního areálu-sportoviště. Jeho výstavba bývá dražší, drahou a někdy i velice drahou záležitostí. Také provoz, resp. údržba stojí značné sumy. Platí se energie, hodně stojí pořízení a provoz techniky. Pro srovnání: k běžeckému lyžování potřebujete jen to, aby napadl sníh. A ten poskytují nebesa zdarma.

Finanční náročnost obou sportů zvyšuje také vybavení. Je to docela dost věcí. Ke golfu potřebujete hole, bag, boty, míčky, rukavici, vozík… K lyžování zase lyže, hůlky, boty, oblečení, brýle, rukavice. Ano, vše se dnes dá koupit i za deset tisíc, ale je to základní výbava. Při aktivnějším, častějším provozování už si chcete dopřát něco kvalitnějšího, a to už stojí více.

Vstupní náklady nicméně nejsou tou největší finanční zátěží. Tu představuje hlavně „provoz“. Na lyže i golf musíte jet autem, mnohdy dosti daleko. A pak platíte za vleky, resp. za hru na hřišti. Tisícovka denně je v golfu minimální částkou za kvalitní osmnáctijamkové hřiště, tisícovku také dáte za skipas v Alpách. V českých střediscích lyžujete za sedm stovek i méně, ale za sedm stovek si zahrajete „jen“ na českém devítijamkovém hřišti. Lyžování na loučce je nejlevnější, stojí pár stovek - stejně jako hra na devítkách typu Libouchec, Na vrších atd. Při obecném porovnání cen se zdá být lyžování o něco levnější než golf.

Případnou otázkou určitě je, proč je vlastně lyžování tak populární, když není levné. Obecně se dá říct: je to prostě hlavní sport pro zimní období. Nemá velkou konkurenci, snad jen hokej – to je ale kolektivní sport. V případě Česka rozhoduje ještě jedna věc, a tou je podle mne tradice z dob socialismu. Tehdy lidé hodně věcí nemohli, ale některé byly přece jen povoleny, ba dokonce podporovány státem. Sport mezi ně patřil. Proti lyžování soudruzi nikdy nebojovali, naopak ho vcelku podporovali prostřednictvím ROH poukazů na hory, podnikových kursů pro děti, školních zájezdů atd. I vybavení bylo jakž takž k dispozici. V Česku se tedy lyžovalo chudě, ale masově.

Po roce 1989 lyžování zdražilo z hlediska cen za vleky, lanovky, ubytování. Ale určitě zlevnilo z hlediska výbavy, navíc si lyže i boty můžete všude půjčit, což je ještě levnější. Carvingové lyže také usnadnily jízdu, lyžovat se na nich naučí už skutečně každý. Odhadem se v České republice věnuje lyžování přes milión lidí, do zahraničí na zimní dovolenou vyráží 300-400 tisíc Čechů za sezónu. V Česku najdeme přes tisíc nejrůznějších vleků a sjezdovek. Byť v to počítáme i ty nejmenší svahy nebo loučky pro děti.

S ideou, že „golf by mohl být pro Čechy letním lyžováním“, koketují všichni, kdo se u nás golfem profesně zabývají. Golfový boom posledních deseti let také dokazuje, že Češi jsou sportovním národem, baví je pohybovat se a dělat něco pro zdraví a duši. Lyžařsko-golfové partnerství dokazuje i ojedinělý závod lyže-golf, kdy se loni v dubnu jeden večer jelo ve Špindlerově mlýně mezi brankami, aby se druhý den ti samí závodníci pohybovali na Kunětické hoře mezi grýny.

Nicméně golf to bude mít s vyrovnáním náskoku, který před ním má lyžování, těžké. Limitovat ho budou zmíněné potíže: absence tradice i finanční náročnost. Hodně lidí prostě nebude mít na to utrácet nejen v zimě za hory, ale i v létě za golf. A pak je tu odlišnost v otevřenosti obou sportů. „Jít lyžovat“ totiž znamená koupit si výbavu a vyrazit k nejbližšímu vleku, kde zapnete vázání a jezdíte. „Jít hrát golf“ tak snadné není. I když teď byl přístup ke golfu zjednodušen (zrušení zkoušek), musíte stále znát pravidla, umět se chovat na hřišti, mít „osvědčení“. Když prostě lidem otevřete brány svého sportoviště a chcete po nich jen poplatky za užívání, tak jich vždycky přijde víc, než když jim do cesty postavíte překážky. Jakkoli mají ty překážky zdánlivou logiku.

Bylo by skutečně hezké, kdyby se golf stal letním lyžováním. Ale spíš to vidím tak, že letním lyžováním je cyklistika. Ostatně při ní taky jezdíte z kopce dolů.