Chidera pod outfity nenosí podprsenku, a snaží se tak normalizovat obrázek ženy s velkými prsy, které neodpovídají klasickým představám o kráse.

Chidera pod outfity nenosí podprsenku, a snaží se tak normalizovat obrázek ženy s velkými prsy, které neodpovídají klasickým představám o kráse. Zdroj: Instagram

I povislá prsa jsou nádherná! Chidera Eggerue bojuje proti stereotypizaci ženského těla

Teprve třiadvacetileté bloggerce a nyní také spisovatelce Chideře Eggerue se v zahraničních médiích dostává čím dál více pozornosti. Ze svého zdánlivého nedostatku se jí podařilo udělat přednost a zlepšit sebevědomí tisíců žen, které si nevěří kvůli široce rozšířeným stereotypům, které se týkají ženského těla. Eggerue jim vzkázala, že i povislá prsa jsou nádherná. Hashtag #SaggyBoobsMatter se tak bleskovou rychlostí šíří Instagramem.

Otázka, kterou si na začátku své iniciativy položila, byla: Proč mohou bez podprsenky chodit jenom ženy s malými prsy? Když se jí matka v dospívání ptala, co by si přála k osmnáctým narozeninám, odpověděla bez dlouhého rozmýšlení, že plastickou operaci. Tehdy vnímala zmenšení prsou jako jedinou šanci na to, aby se za ně nestyděla.

Názor Chidera, pocházející z jižního Londýna, naštěstí brzy změnila. Odmítla, aby byl její život nadále ovlivňován ideálem ženské krásy, jak jej prezentují módní časopisy. Založila módní blog Slumflower (Květina ze slumu), kde se vymezila vůči středostavovským bloggerkám, které často prezentují pouze předražené oblečení, které zároveň vyhovuje jen subtilním typům postav.

Proti motivačním rádcům

Na Slumflower Chidera prezentuje cenově dostupnou módu zkombinovanou s vintage kousky. Co je ale důležitější, pod outfity nenosí podprsenku a snaží se tak normalizovat obrázek ženy s velkými prsy, které neodpovídají klasickým představám o kráse. Chidera s hrdostí propaguje také svůj afro účes.

Bloggerka nyní nově vydala knihu s názvem Skvělý čas na to, být sama, kde se snaží ženy všech generací i barev pleti přesvědčit, aby samy sebe a své tělo každý den oslavovaly, nepřikládaly význam tomu, co si myslí ostatní, a v dennodenním životě se navzájem vždy podporovaly.

Jejím cílem je bojovat proti nesmyslným motivačním rádcům, kteří do světa pouští rady typu „v práci dej výpověď a začni cestovat“. Většina lidí si totiž nic podobného prostě nemůže dovolit. Chideřiny rady si naopak může vzít k srdci každý.