Systém start-stop raději vypněte hned po startu

Systém start-stop raději vypněte hned po startu Zdroj: archiv

Jak si zničit auto? 5 věcí, kterými řidiči běžně škodí svému vozu

Řídit umí skoro každý. Ne všichni ale vědí, jak auto používat tak, aby nedocházelo k předčasnému opotřebení komponentů vozidla. Můžete být sebelepší řidič, ale moderní auta a ekologické poučky vás budou svádět k činnosti, která vás přivede jenom do autoservisu. Jak si tedy u moderního auta počínat, abychom jej co možná nejméně ničili?

1. Nevypínejte klimatizaci – I když právě neochlazujete kabinu!

Klimatizaci lidé používají za účelem snížení teploty v kabině vozidla. V případě, že to není potřeba, mnozí klimatizaci vypínají. Smyslem je nespotřebovávat si chladivo klimatizace a dále snížit spotřebu paliva, nemluvě o výkonu motoru, který bývá s připojeným pohonem kompresoru snížený.

Zcela vypnout kompresor klimatizace je ale možné pouze u systémů, které používají elektromagnetickou spojku, jež jednoduše odpojí pohon příslušenství od kompresoru. Některá moderní auta používají kompresor klimatizace s proměnným výkonem, kdy se mění tlak chladicího média v systému. U těchto kompresorů nelze odpojit jejich pohon. Kompresor se tak točí stále i v případě, že je klimatizace vypnutá.

Tady je důležité si uvědomit, že klimatizace sice slouží primárně k ochlazování vyhřáté kabiny, avšak současně má funkci vysoušení vzduchu. V dešti se vám tak nemlží čelní sklo. Také jde o to, že pokud je klimatizace zapnutá, dostává se do jejího oběhu spolu s chladivem také strojní olej, který je nezbytný pro mazání a tudíž dlouhou životnost kompresoru. Kdo klimatizaci vůbec nepoužívá, tomu se kompresor jednoho dne zadře.

2. Stop-start systém – Vypněte jej před každou jízdou!

Proč vypínat systém, který má ušetřit palivo a přírodu? A jaké další chyby děláme v autě? Dočtěte si článek na webu auto.cz >>>