Hlavní město Faerských ostrovů Tórshavn - ilustrační snímek.

Hlavní město Faerských ostrovů Tórshavn - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Nejvyšší porodnost v Evropě mají již léta Faerské ostrovy. Důvody jsou velmi originální

Nejvyšší porodnost v Evropě mají již mnoho let Faerské ostrovy, souostroví nacházející se v severním Atlantickém oceánu, které je autonomní součástí Dánska. Přes složitější přírodní podmínky než jinde na kontinentu, zde dosahuje počet dětí na jednu ženu čísla 2,4. Důvody tohoto jevu jsou přitom velmi originální.

Přestože odborníci tvrdí, že k vyšší porodnosti prospívá, když se ženy více starají o rodinu než o svoji kariéru, tak na Faerských ostrovech platí pravý opak. Je zde vůbec nejvíce zaměstnaných žen v celé Evropě. Až 82 procent všech žen v produktivním věku chodí do práce. Průměr EU je jen 59 procent. V popředí jsou v tomto směru i Švédsko se 73 procenty zaměstnaných žen a Dánsko se 70 procenty.

Více než polovina faerských žen přitom pracuje na částečný úvazek. „Není to ale proto, že by nemohly dělat na plný úvazek, je to spíše životní volba a osobní preference,“ řekl webu The Local sociolog Hans Pauli Strøm z místního statistického úřadu. Ženy pracovat sice chtějí, ale současně většina z nich chce mít i děti a to spíše více dětí.

Místní obyvatelé často s nadsázkou tvrdí, že mají hodně dětí proto, že na Faerských ostrovech „není nic jiného, co bychom mohli dělat“. Narážejí tím na minulost, kdy byl trh práce spojený většinou s rybolovem. Jenže ty doby jsou pryč a děti se rodí dál.

Jak připomínají demografové, na prostou reprodukci potřebuje společnost 2,1 dítěte na jednu ženu. Jenže v EU je to problém, čísla mění jen migrace. V míře porodnosti v Evropské unii je na tom celkem dobře Francie s 1,9 dítětem na jednu ženu, naopak Itálie a Španělsko dosahují pouze čísla 1,3, což by se za jiných okolností rovnalo pomalému vymírání. Česko má 1,5 dítěte na jednu ženu. I u nás čísla „upravuje“ přistěhovalectví cizinců.

Fenoménem na Faerských ostrovech je podle odborníků ale i to, že individualismus je na souostroví ještě stále menší než jinde v Evropě a za základ životního štěstí je považována především rodina. Pokud možno velká rodina.

Někteří experti pak argumentují tím, že Faerské ostrovy poskytují nadstandardní sociální zabezpečení rodinám s dětmi, ale ve srovnání s jinými skandinávskými zeměmi, kde ale ženy rodí méně dětí, to není pravda. Rodičovská dovolená je v délce 46 týdnů, uvažuje se o jejím prodloužení na jeden rok. Existují ale daňové úlevy pro rodiny. Školek je naprostý dostatek a jsou cenově dostupné. Úřady rozhodly finančně ulevit i těm, kteří mají velká auta, aby se jim všechny děti do vozů vešly.

Zajímavé je, že souostroví má sice na jednu ženu v průměru vysokou porodnost, ale trpí dlouho deficitem žen. Ještě před několika lety zde žilo o 2000 méně žen než mužů. Nezdá se to mnoho, ale Faerské ostrovy mají v současnosti jen 51 tisíc obyvatel. Kvůli ekonomickým problém byly kdysi postiženy velkou emigrací a mnoho lidí odjíždělo do ciziny studovat. A domů se vracelo méně žen než mužů. V první polovině 90. let minulého století se dokonce celkový počet obyvatel snižoval, to se podařilo zlomit od roku 1996.

Problém s počtem žen se postupně také řeší. Prostě se „dovezly“. Dnes žije na ostrovech více než 300 žen z Filipín a Thajska, které se sem provdaly. A ty chtějí mít také děti.

Porodnosti pomáhá rovněž slušná ekonomická situace. Rybolov uvadl a nahradily ho různé služby či zisky z cestovního ruchu.