Blondýna, bruneta a pivo - ilustrační foto

Blondýna, bruneta a pivo - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Piva s příchutí šovinismu: Špinavá bruneta, lehká bloncka. Pivovar se omluvil za sexistickou reklamu

Z českého prostředí to známe velmi dobře: Pivo pro holky bude růžové, čtrnáctistupňové pivo bude „zakázané“, a tak dále. Neděje se to ale jen u nás – v Jihoafrické republice došlo minulý týden k malému skandálu, když tamní oblíbený minipivovar pojmenoval svá piva způsobem, který rozhořčil jeho zákazníky.

Lehká bloncka, kterou už měl každej. To je jen jeden z mnoha názvů, který se objevil u nově pojmenovaných pivních speciálů pivovaru. Proti rádobyvtipným označením, které si dělají legraci mimo jiné z jiných národů (Portugalců), se ohradila jako první početná instagramová pivní komunita, která daný pivovar sleduje.

„Misogynie není vtipná. Víme, že sex prodává, ale tohle nesměřuje na ten správný sex,“ uvedla například jedna z blogerek. Pivovar se záhy za nevhodná označení omluvil a reklamu, která byla dostupná především na sociálních sítích, stáhl.

Omlouváme se

Pivovar, který se jmenuje Vale Bru, uznal svou chybu a ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že „…za nevhodná označení přijímá plnou odpovědnost. Bylo to necitlivé a nesprávné a my se tímto omlouváme,“ uvádí zpráva pivovaru.

Špinavá bruneta, lehká blondýna. Jihoafrický pivovar Vale Bru se omluvil za sexistickou reklamuŠpinavá bruneta, lehká blondýna. Jihoafrický pivovar Vale Bru se omluvil za sexistickou reklamu|Internet

Vlastně to ale není sexismus, co na označení Špinavá bruneta (následovaná až nechutným popisem) nebo Lehká bloncka zaráží. Jde spíš o to, že názvy nijak nevnadí k pití, na čemž se alespoň dle některých komentářů na sociálních sítích shodli muži i ženy.

A je úplně jedno, jestli jste feministka, antifeminista, jestli vám bojovníci proti stigmatizacím a stereotypům lezou na nervy, nebo naopak takovými bojovníky jste. Nebo pivo s popiskem „Když vlhne a stříká, víte, co to znamená“ ve vás vyvolá chuť se jej napít?