Vlivem veganského trendu vzníkají i vegan kondomy

Vlivem veganského trendu vzníkají i vegan kondomy Zdroj: Snapmunk

Kondomy už jsou i veganské a bezlepkové. Prospěje to ale někomu?

Krom toho, že veganský trend notně poznamenal gastronomii a že není problém sehnat v drogerii šampón se značkou „Vegan“, není už problém sehnat ani kondomy bez živočišné složky. Zastáncům této novinky se nelíbí, že běžný prezervativ obsahuje kasein, protein, který pochází z mléka. Tyto výrobky bývají současně také bezlepkové. Ale obashují normální kondomy lepek, nebo jde jen o marketing?

Veganské a bezlepkové kondomy jsou k dostání od roku 2017, kdy s nimi přišla švýcarská značka Green Condom. Obdobný výrobek prodává také německá Fair Squared. V Česku není problém si vybrat na internetu hned z několika firem, které podobné prezervativy dodávají. A například ve Francii se nedávno začaly Green kondomy prodávat i v kamenných obchodech.

Kasein se do běžných prezervativů přidává, aby byl latex pružnější. Firma Fair Squared namísto něj používá přírodní fair trade kaučuk pěstovaný na jihu Indie. Bohulibé je, že část výdělku z prodeje investuje německá značka do pěstování dalších stromů. „Respektujeme ekosystém oblasti, ve které pěstujeme. Snažíme se chránit přírodu,“ píše se na jejich stránkách.

Kondomy lepek neobsahují

Jak vegetariány, tak i vegany určitě potěší to, že prezervativy značky Green Condom se netestují na zvířatech, ale elektronicky. Spornější je význam toho, že jsou bezlepkové. Kondomy by totiž žádný lepek obsahovat neměly. Ale zakladatelky další veganské značky Lola tvrdí, že mohou obsahovat lubrikanty s lepkem. A výrobci kondomů nejsou povinni uvádět kompletní výčet ingrediencí.

Podle Cynthie Rudert z Celiac Disease Foundation je nesmysl, aby celiakové, kteří tvoří zhruba 1 % populace, používali kondomy označené jako bezlepkové. Prezervativy podle ní žádný lepek neobsahují. A i kdyby lepek obsahovaly, pokožka jej prý zvládne vstřebat, aniž by člověk měl vyrážku, jak tvrdí výrobci kondomů Lola, anebo jakékoliv jiné zdravotní potíže.

Prezident newyorského Urologického centra si rovněž myslí, že bezlepkové prezervativy nemají žádné zvláštní opodstatnění. Ale jako benefit těchto alternativních značek vnímá, že jsou mnohem transparentnější, co se týče použitých ingrediencí, než ty konvenční.