Královna po cestě vlakem

Královna po cestě vlakem Zdroj: Profimedia.cz

Rozmařilý princ: Syn Alžběty II. letěl tryskáčem a schytal kritiku. Královna jela nočním vlakem

Nejmladšího syna královny Alžběty II., čtyřiapadesátiletého hraběte z Wessexu Edwarda kritizují britská média za zneužití peněz britských daňových poplatníků. K přesunu mezi naplánovanými povinnostmi zvolil tento týden ne zcela levný transport. Mezi městem Poole v Dorsetu na jihu Anglie a Tamworthem v její střední části se přepravil soukromým tryskáčem. Rozdíl mezi cenou lístku do vlaku první třídy a letadlem činí víc než pět tisíc liber.

Z Dorsetu, kde měl Edward třídenní program, se přesunul do Tamworthu, kde se v kostele sv. Edithy konala mše za Ethelfledu, královnu anglosaského království Mercie. Tento týden uběhlo od její smrti 1100 let. Jednalo se o nejstarší dceru prvního anglosaského krále Alfréda Velikého, od kterého Windsorové odvozují svůj původ.

Sto třicet tři mil dlouhou cestu si princ Edward ukrátil za 6000 liber. Lístek do vlaku první třídy by přitom v kteroukoliv denní či noční dobu stál pouze 250 liber. Podle kritiků monarchie, kterým se přílišné hýření penězi ze státního rozpočtu nelíbí, byl Edwardův transport zbytečně drahý. Po delší době opět vyzvali, aby byly výdaje královské rodiny podrobeny většímu dohledu.

Královna jela nočním vlakem

Edwardův mluvčí na dotaz ohledně výdajů na princův program sdělil, že do úvahy je vždy brána bezpečnost, efektivní využití času a minimalizace zdržení, která by ve spojitosti s královskými manévry vznikla pro normální cestující.

V roce 2017 se hrabě z Wessexu zúčastnil dohromady 285 oficiálních akcí. Byl tak pátým nejvytíženějším členem královské rodiny. Ročně Windsorové poctí svou přítomností na 3500 veřejných událostí. 

Příkladem ve smyslu šetření prostředků za dopravu šla tento týden sama královna, která na severozápad Anglie přicestovala spolu s novopečenou vévodkyní Meghan královským vlakem. Dvě stě mil z Londýna do hrabství Cheshire překonaly během noci.