Fotografii Barbary s nápisem "unesena" nalezli policisté v opuštěném autě poblíž místa nevydařené předávky výkupného.

Fotografii Barbary s nápisem "unesena" nalezli policisté v opuštěném autě poblíž místa nevydařené předávky výkupného. Zdroj: Flickr

Pohřbena zaživa: Příběh bohaté dědičky, která strávila 80 hodin v rakvi

Barbara Jane Mackleová žila v roce 1968 naprosto spokojeným životem. Bylo jí dvacet let, na škole patřila k nejoblíbenějším a jejím otcem byl pohádkově bohatý zakladatel nábytkářské firmy Deltona Corporation. Ten se dokonce přátelil s prezidentem Richardem Nixonem, a tak i o Barbařinu budoucnost bylo víceméně postaráno. Dokonalou idylku bohužel navždy narušilo obyčejné zaklepání na dveře.

Vše začalo 8 dní před Štědrým dnem v roce 1968. Barbara onemocněla chřipkou, a jelikož byla školní ošetřovna plná, vyrazila pro ni do vzdáleného internátu matka. Ta se cestou domů zastavila v motelu, kde na její dveře zaklepal neznámý muž. Po výzvě k představení ženám oznámil, že měl Barbařin snoubenec těžkou nehodu a Joan Mackleová mu tak okamžitě otevřela. Za dveřmi na ni ale čekala namířená hlaveň brokovnice a dva maskovaní útočníci.

Joan skončila svázaná na zemi s roubíkem v puse, zatímco chloroformem omámenou Barbaru odnesli únosci do připraveného auta. Garry Steven Krist (23) a Ruth Eisemann-Schier (26) ji odvezli asi 30 kilometrů daleko do odlehlého lesa, kde ve vykopané jámě ležela připravená bedna. Krist Barbaře oznámil, že v ní najde jídlo, vodu, deku, větrák, elektrické světlo a ruční čerpadlo pro případ silného deště. Zásoby měly dívce údajně vydržet týden. Pokud by s nimi velmi šetřila. Barbara samozřejmě prosila únosce, aby ji pustili, ale Krist jejích vzlyků nikterak nedbal. „Nechovej se jako dítě,“ byla jeho poslední slova během zatloukání hřebíků do víka provizorní rakve.

Ještě toho dne zazvonil u Roberta Macklea, otce Barbary, telefon s tím, že únosci požadují výkupné 500 000 dolarů. Jinak se jeho dcera udusí v pohřbené rakvi. Otec společně s Joan, která se již mezitím dostala domů, s podmínkami souhlasili, ale předání peněz neproběhlo dle plánu. Hluk na opuštěném pozemku v Biscayne Bay vyděsil jednoho z místních a ten zavolal policii. Přivolaná hlídka zahlédla dva lidi vcházející do lesa a okamžitě za nimi vyrazila. Krist a Schier raději zahodili peníze a rychle utekli. Poblíž místa předání nalezli policisté opuštěnou loď a staré Volvo. V něm našli kromě nahých snímků obou únosců i fotografii Barbary držící před sebou nápis „unesena“.

Gary Steven Krist při procesu požádal soud o propuštění na kauci. Soudce mu vyhověl s tím, že kauci stanovil na symbolických půl milionu dolarů. Tedy na stejnou částku, jakou Krist požadoval po Barbařině otci.Gary Steven Krist při procesu požádal soud o propuštění na kauci. Soudce mu vyhověl s tím, že kauci stanovil na symbolických půl milionu dolarů. Tedy na stejnou částku, jakou Krist požadoval po Barbařině otci.|Flickr

Robert Mackle v zoufalství vydal tiskovou zprávu o tom, že se zkaženým předáním neměl nic společného. Zabralo to. Únosci se opět ozvali a požadovali stejnou částku předat na jiném místě. Mackle tak učinil a následně se vrátil domů, kde na telefon od únosců čekal již i s agenty FBI. Krist mu skutečně zavolal, ale jeho instrukce o umístění „hrobu“ nebyly nikterak přesné. Více než 100 agentů FBI nicméně okamžitě vyrazilo na únoscem zmíněné místo.

Samotná Barbara byla v tu dobu již dávno ve tmě. Elektrické světlo nevydrželo ani zdaleka tak dlouho, jak Krist sliboval. Při životě se udržovala radostnými vzpomínkami na bruslení se snoubencem a představou zdobení vánočního stromečku. Ani zpívání koled ji ale neuchránilo od těch nejčernějších myšlenek. „Tak tady tedy umřu,“ řekla si dle své biografie hned několikrát. Přemítala, kdo ji vlastně najde a jak dlouho to asi bude trvat. Zda půjde o nějakého farmáře, nebo někomu zkazí stavbu rodinného domu.

Fotografie Barbařina "hrobu".Fotografie Barbařina "hrobu".|Flickr

Nakonec ji objevil jeden z agentů FBI, který při zoufalém prodírání se lesem zaslechl slabé ťukání. Ihned se vrhl k zemi a společně se zbytkem pátracího týmu holýma rukama vyhrabal Barbařinu rakev. „Jste ten nejkrásnější muž, jakého jsem kdy viděla,“ řekla mu tehdy značně pohublá dívka. Krista našla policie již po několika dnech. Upozornil na sebe koupí drahé lodi, jež stála většinu výkupného. Ruth Eisemann-Schier unikala zákonu 79 dní. Během této doby se jako vůbec první žena objevila v žebříčku deseti nejhledanějších zločinců USA. Krist byl odsouzen na doživotí, ale podmínečného propuštění se dočkal již po 10 letech. Do vězení se ale nakonec opět vrátil poté, co se do USA snažil propašovat nespecifikované množství kokainu a několik ilegálních imigrantů. Ruth Eisemann-Schier byla po 4 letech strávených za mřížemi deportována do rodného Hondurasu.

Barbara Mackleová se nakonec provdala za zmíněného snoubence a porodila mu 4 děti. Dle posledních zpráv spolu dodnes žijí na Floridě. Žádnou nabídku na rozhovor s novináři nepřijala již několik desítek let.


Čeští hokejisté se ve čtvrtek střetnou ve čtvrtfinále se Spojenými státy. On-line přenos, vše o hokejovém mistrovství, další program a informace najdete na iSport.cz >>>