Zabavený kokain - ilustrační foto

Zabavený kokain - ilustrační foto Zdroj: Celní správa ČR

Kokain dostanete rychleji než pizzu. Česko je premiantem v rychlosti doručování kokainu klientům

Britská organizace Global Drug Survey vydává každoroční celosvětový průzkum o užívání narkotik a drogové problematice. Kromě zveřejňování suchých dat se však letos organizátoři zeptali uživatelů drog i na jednoduché otázky: Dostanete kokain dříve než pizzu? Dostanete kokain v časovém limitu do 30 minut? Odpověď zněla, že v mnoha případech ano. Premiantem je v tomto směru Česká republika.

Například podle posledního zjištění Global Drug Survey se oblíbená droga kokain dostane v Česku k zákazníkovi do třiceti minut ve více než 34 procentech případů. Ve stejný den pak zásilku nelegálního zboží u nás obdrží téměř 60 procent konzumentů.

Ne v každé zemi je to tak rychlé. Důvodem rychlosti v Česku může být nejenom kvalitní síť dealerů, ale také nekvalitní práce represivních složek.

Třeba v sousedním Německu dostane zákazník žádaný kokain do půl hodiny pouze v necelých 23 procentech případů a ve stejný den v 38 procentech. V Polsku získá zásilku do 30 minut také kolem 23 procent lidí, ale ve stejný den se zde drogová scéna činí a dodá zboží až 64 procentům zákazníků.

Jsme rychlejší než Rakušané

Na Slovensku je to ještě „lepší“: Do půl hodiny je droga předána 24 procentům lidí a téměř 71 procent jí dostane stejný den. Naopak v Rakousku si musí počkat – superrychlá zásilka míří k 19 procentům zákazníků a ve stejný den jen k 32 procentům.

Můžeme tedy konstatovat, že v průměru Česká republika ve střední Evropě vede v rychlosti doručování kokainu klientům.

Co je to kokain

Kokain je tvrdá, nelegální droga. Účinkuje velmi intenzivně, ale krátkodobě (zhruba 30 až 90 minut). Vyvolává euforii, podporuje sebedůvěru a na určitý čas zlepšuje schopnost soustředit se. Může ale podnítit i agresi. Dlouhodobé užívání může vést k psychickým onemocněním. Nebezpečná je pro kardiaky.

Global Drug Survey je londýnská firma, která se zabývá výzkumem v oblasti konzumace drog a jejich problematiky. Každoročně sbírá anonymní data přímo od konzumentů ve 20 zemích světa. Cílem její práce je učinit užívání drog bezpečnější tím, že získané informace jsou pak sdíleny jak s jednotlivci, tak s vládními organizacemi.