Brožura, která lákala na potapěčské letovisko v Súdánu. Arous ale vedli a vystavili izraelští tajní agenti.

Brožura, která lákala na potapěčské letovisko v Súdánu. Arous ale vedli a vystavili izraelští tajní agenti. Zdroj: Wikipedia

Izraelský potapěč na břehu Rudého moře.
Zaměstnanec letoviska, člen Mossadu
Etiopští Židé jedí na lodi, která je odváží do Země zaslíbené. Rok 1991.
Etiopští Židé na palubě belgického letounu 707.
Brožura, která lákala na potapěčské letovisko v Súdánu. Arous ale vedli a vystavili izraelští tajní agenti.
5
Fotogalerie

Příběh, kterému neuvěříte. Izraelská tajná služba stvořila falešné letovisko, aby zachránila tisíce Židů

Brožura na křídovém papíře vzletně popisuje krásy letoviska, které se mělo stát magnetem pro západní turistiku v Súdánu. Barevné obrázky na ní ukazují bohaté možnosti potápění, vyzdvihují vysoké standardy ubytování, zdůrazňují i klid a pestrou kuchyni. Resort ve vesnici Arous v Súdánu má však jedno tajemství. Stvořili jej agenti izraelské tajné služby Mossad, aby zachránili etiopské židovské souvěrce, kteří se skrze Súdán chtějí dostat do Země zaslíbené.

Vytištěné letáky a pečlivě instruovaná cestovní kancelář v Ženevě, skrze niž do pracně vytvořeného letoviska začaly skutečně proudit davy spokojených turistů, však stojí vlastně až na konci fascinující a nebezpečné operace, kterou zosnovaly izraelské tajné služby.

Příběh začíná mnohem dříve a dosud není jisté, která ze tří variant je správná: možná, že se Izraelité ocitli v Etiopii už zhruba 1000 let před naším letopočtem, kdy doprovázeli královnu ze Sáby a krále Šalamouna; možná patří k potomkům známých i neznámých deseti izraelských kmenů. Anebo s v zemi ocitli až v 6. století před naším letopočtem po zničení Šalamounova chrámu. Jisté je jen to, že komunita, která se nazývá Beta Israel („Dům Izraele“), žije v Etiopii už po tisíciletí. V sedmdesátých letech došlo k jakémusi oficiálnímu potvrzení izraelským rabinátem, že jde opravdu o židovskou komunitu.

Simon Wiesenthal: V životě legendárního lovce nacistů hrála důležitou roli Praha >>>

V roce 1977 se jeden ze členů komunity dostal mezi uprchlíky, kteří chtěli překročit hranice se Súdánem a utéci tak občanské válce, hladu, nemocem a katastrofálnímu nedostatku potravin. Ferede Aklum tenkrát poslal prosebné dopisy několika organizacím zajišťujícím pomoc uprchlíkům s žádostí o pomoc. Jeden z těchto dopisů se dostal i k rukám Mossadu. A tehdy dala izraelská vláda zelenou nebezpečné, rozsáhlé a nevídané operaci, která měla etiopské Židy dostat do Izraele.

Aklum dostal zprávu, že operace na záchranu etiopských Židů se uskuteční, ale že bude lepší ji zorganizovat ze Súdánu, ze země s méně restriktivním přístupem k emigraci. Aklum zprávu tlumočil svým souvěrcům a ti se ihned poté vydali (doslova) za splněním 2700 let starého snu – dostat se do Země zaslíbené. Skupina 14 tisíc Židů musela ujít pěšky přes 800 kilometrů, překročit hranice a trpět. Během cesty jich stovky zemřely. Smrt na ně čekala nejen v uprchlických táborech v Súdánu, ale pochopitelně i na cestě v podobě nemocí, hladu a vyčerpání. 1500 Židů bylo cestou zabito, někteří byli uneseni a zmizeli beze stopy.

Židé byli instruováni nedávat nijak najevo své náboženské vyznání. Z jejich zevnějšku židovství poznat nebylo – jejich černá pleť a výrazné tmavé kudrnaté vlasy je nijak výrazně neodlišovaly od ostatních muslimských Etiopanů a Súdánců.

Plán Mossadu byl následující: vytvořit legitimní krytí pro to, aby se skupina agentů mohla neustále nerušeně pohybovat na súdánské pláži, aniž by vzbudila pozornost nepřátelských tajných služeb. A tak Mossad opravil a částečně zbudoval letovisko ve vesnici Arous, z níž udělal skutečně luxusní a žádanou turistickou destinaci. A všichni byli spokojení – súdánská státní pokladna, které z letoviska plynuly příjemně vysoké daně, turisté, kteří nevěřili svým očím, že hotelový komplex úrovně Hilton existuje právě v Súdánu, doprovázený navíc skutečnou potápěčskou atrakcí na břehu Rudého moře, a i tajní agenti, kteří se starali o hotely i o svůj cíl: dostat etiopské Židy do Izraele.

Původní plán byl dostat Židy do bezpečí na lodích. Nakonec se ale dostali do Izraele také v letadle, když začalo hrozit, že lodě plné uprchlíků súdánské úřady odhalí. Na operaci je zajímavé, že když začala probíhat, ani samotní Izraelité nevěděli, že jednají se souvěrci. Ti se totiž tak báli prozrazení, že při prvním kontaktu s židovskými uprchlíky předstírali, že jsou jen obchodníci.

Ze Súdánu pak opravdu začaly létat letouny plné etiopských Židů. Zprvu smysl převozů súdánským úřadům unikal, jenže pak se celá operace prozradila, pravděpodobně díky tajnému arabskému agentovi, který se do skupiny vmísil. Následně pak Súdán lety zatrhl. Letadla létala do Izraele oklikou – přes Brusel. Odtamtud už pak fungovalo přímé spojení do vysněné země. Do operace byly zapojeny belgické aerolinky vlastněné Židy, které vypravily na záchranu Židů 28 boeingů 707.

Že se průběh celé operace nakonec vyzradil a dnes už o něm veřejnost ví, je dílem „nějakého idiota z humanitární organizace“, jak řekl BBC nejmenovaný izraelský agent. Celkem bylo do Státu Izrael přepraveno v průběhu téměř 10 let 18 000 etiopských Židů. O příběhu dokonce vznikl film, který bude mít zřejmě premiéru již letos.

A jak svou práci zhodnotil muž, izraelský agent Mossadu, s nímž měla vzácnou příležitost hovořit britská televize? Podle redaktora BBC prostě jen usrkl kávy, zamyslel se a řekl: „Prostě jsme jen dělali svou práci.“