Manipulace se syrovým masem je téměř pro polovinu mladých lidí nepříjemná

Manipulace se syrovým masem je téměř pro polovinu mladých lidí nepříjemná Zdroj: flickr

Lidé, kteří mají hrůzu ze syrového masa, ho v Británii koupí v touch-free obalech. Ochránci přírody se bouří

Podle průzkumu společnosti Mintel se téměř 40 % lidí narozených po roce 1980 děsí kontaktu se syrovým masem. Britský řetězec supermarketů Sainsbury’s se proto rozhodl vytvořit pro choulostivé mileniály speciální balení s kuřecím masem, aby se ho nemuseli dotýkat. Budou v prodeji od 3. května. Sainsbury’s ale začali kritizovat lidi, které trápí množství plastů na planetě.

Kontakt se syrovým masem některým lidem, zejména mladším pětatřiceti let, způsobuje až úzkostné pocity. Řětězec jim prý chce pomoci svými novými plastovými pouzdry s kuřecími kousky, z nichž maso jen vysypou na pánev. Produktová manažerka Sainsbury’s Katherine Hall řekla pro The Sunday Times, že je to skvělá pomůcka taky pro zaneprázdněné zákazníky. Dodala ale, že přehnaný děs z masa pramení hlavně z nevědomosti a z toho, že mladí lidé dnes jí mnohem častěji v restauracích. Kontakt s neupravenými potravinami pro ně tak není samozřejmý.

Nejprve postříkat dezinfekcí

Většina lidí, kteří se nechtějí dotýkat syrového masa, mají hrůzu z bakterií rodu Campylobacter, které způsobují závažná průjmová onemocnění, doprovázená horečkami, slabostí a bolestmi. Bakterie přežívají i v nízkých teplotách a lze se jich zbavit pouze tepelnou úpravou. Nebezpečí však hrozí při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa, nikoliv při jeho přípravě. Jedna respondentka v průzkumu uvedla, že má takový strach ze syrového masa, že jej před vařením vždy postříká antiseptickým sprejem. Jiný muž se přiznal, že musí maso z obalu vyndávat kleštěmi.

Řada úzkostlivých lidí novinku zřejmě přivítá, ale lidé, kteří dbají na životní prostředí, začali Sainsbury’s bombardovat na sociálních sítích. „Zatímco někteří maloobchodníci se snaží redukovat množství plastových obalů, oni přicházejí s dalšími? Blázni. Kdo nesnese přípravu syrového masa, ať ho nejí,“ napsala jedna žena na Twitteru. Michelle Davies vzkázala řetězci: „Má to být opožděný Apríl? Místo aby se Sainsbury‘s snažil snížit množství plastů, budou vyrábět speciální pouzdra na syrové maso, protože mileniálové si ho nedovedou nakrájet. Naprostá pitomost!“