Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Legendární pařížský hotel Ritz prodal 10 tisíc kusů nábytku a doplňků, vzpomínky na Hemingwaye či Coco Chanel jsou pryč

Legendární pařížský hotel Ritz hostil od svého otevření v roce 1898 mnoho významných hostů. Například amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, francouzskou módní návrhářku Coco Chanel a poslední dny svého života zde strávila i populární britská princezna Diana. Některé věci, které mohly pobyt slavných hostů připomínat, jsou ale pryč. Hotel prodal v dubnové aukci 10 tisíc kusů nábytku a doplňků.

Ritz se rozhodl prodat část nábytku a doplňky poté, co byl v červnu 2016 po čtyřleté rekonstrukci kompletně zrenovován. Celkem šlo do aukce 10 tisíc kusů a podle aukční síně Artcurial, která měla prodej na starosti, se ve dnech 17. až 21. dubna prodalo úplně všechno. Celkem za 7,3 milionů eur (v přepočtu kolem 185 milionů korun).

Ceny začínaly na 100 eurech za několik ubrusů až po 10 tisíc eur za bronzové sochy nymf, které kdysi zdobily lobby hotelu Ritz. Prodány byly například i židle a stoly z baru Hemingway, kde slavný spisovatel často popíjel a tvořil.

Hotel si ještě mnoho starších kusů nábytku a doplňků samozřejmě ponechal, protože jejich cena je dnes mimořádně vysoká a je to skvěle vložený kapitál. Navíc hosté zde vysokou míru luxusu vyžadují, protože s touto filozofií slavný Ritz od svého otevření pracoval. Měl původně lákat bohaté Američany, kteří vždy velmi rádi přijížděli do Paříže, kterou považovali za centrum kultury a módy s mnoha historickými památkami a vynikající kuchyní.   

Ritz přistoupil k nákladné rekonstrukci proto, aby hotel kromě svých známých starých prvků získal i nejmodernější technologie a vybavení, bez kterých se nedá v tomto oboru podnikat na špičkové úrovni.