Frida Kahlo, umělkyně

Frida Kahlo, umělkyně Zdroj: Mattel Inc.

Mexiko zakázalo prodej Barbie, která vypadá jako Frida Kahlo. Právo na její tvář má podle soudu jen rodina

Letos v březnu přesně na Mezinárodní den žen uvedla společnost Mattel, která vyrábí legendární panenku Barbie, na trh speciální edici. Mattel místo Barbie začal prodávat slavné ženy, které měly za úkol svým příběhem inspirovat dívky, které si s panenkami hrají. Jenže v Mexiku Mattel narazil – Barbie v podobě Fridy Kahlo se tam prodávat nesmí.

Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Praneteř umělkyně Mara Romeová uvedla, že je s rozhodnutím spokojená. Hlavní argument soudu spočíval v tom, že právo na komerční zobrazování Fridy má výlučně její rodina. Mara navíc uvedla, že se jí nelíbilo, jakým způsobem její pratetu zobrazili – prý byla zbytečně moc hubená, příliš světlá a neměla typické Fridino srostlé obočí. Rozhodnutí soudu se vztahuje pouze na území Mexika, jinde se panenka prodávat smí.

Společnost Mattel Inc. je známá stvořením panenky Barbie, její početné rodiny a také jejího dokonalého mužského protějšku – Kena. Vzhled těchto postaviček býval často oprávněně terčem kritiky – jejich vzhled ovlivňoval dětské smýšlení o ideálu krásy v tom nejcitlivějším věku. Příliš velké oči, úzký pas a dlouhé nohy se neslučovaly s tím, čeho bylo možné v realitě dosáhnout. I proto je do určité míry paradoxní, že právě tato společnost se rozhodla reflektovat přání rodičů právě tímto způsobem.

Společnost dala prostor i méně „slavným“ ženám, jejichž životní příběh může však pozitivně inspirovat dívky, které si s nimi budou moci hrát. Příkladem takové inspirativní „panenky“ může být ženská fotbalová profesionálka Sara Gamaová nebo šermířka Ibtihaj Muhammadová. Svou figurku dostane také dcera slavného Steva Irwina Bindi Irwinová, která je známá nejen poděděnou láskou k přírodě, ale také vřelým a inteligentním vystupováním na obrazovkách televize.